Dokładnie - MBC to ręczny regulator doładowania. Jest to zawór, który otwiera się przy ściśle określonym (ustawionym za pomocą śruby regulacyjnej) ciśnieniu. W normalnym układzie wastegate uchyla się nieco jeszcze zanim ciśnienie doładowania osiągnie pełną wartość. Dzięki zastosowaniu MBC dopóki ciśnienie doładowania nie osiągnie 1bar, wastegate zostaje całkowicie zamknięty. Powoduje to, że w granicach 2000-2200 obrotów, gdzie turbina ma już na tyle duże obroty, aby wytworzyć ciśnienie nominalne, nie następuje marnowanie energii.
MBC wykonałem tak jak to wygląda w kupnych rozwiązaniach. Jest odpowiednie gniazdo, z dopasowaną kulką oraz dociskająca tę kulkę sprężynka ze śrubą regulującą ów dociśk. W ten sposób regulujemy ciśnienie, przy którym zawór się otworzy.
Mając MBC możemy zaoszczędzić sobie roboty, bo regulacja ciśnienia na cięgnie aktuatora wastegate nie jest konieczna.
Co do Vmax to nie wiem jeszcze jak się zmieniła. Przed modyfikacją jechał mi max 180km/h... teraz pewnie pójdzie ze 190. Boje się rozwijać takie prędkości na okolicznych drogach. Jak będę na jakieś solidnej polskiej "autostradzie" to zrobię test.