View Single Post
Stary 12-04-2007, 23:12   #394
XPMan

Domyślnie

Witajcie.

Podzielę się z Wami pozyskaną dzisiaj wiedzą na temat komputera do wersji benzynowych MK3.

Byłem dzisiaj w Dąbrowie Górniczej - pojechałem, bo w rozmowie telefonicznej pracownik zapewnił mnie, że mają odpowiedni soft (moje auto to 2.0 benzyna z 2003 roku sprzed faceliftingu).
Na miejscu okazało się, że mój licznik wymaga jednak softu z wersji po liftingu. Facio stwierdził, że jeśli po wyłączeniu kluczyka jeszcze przez jakiś czas wyświetla się przebieg, to wymagany jest soft 2004 lub nowszy.
Oczywiście takiego softu dalej nie mają, a dodatkowo facio podgrzał mnie stwierdzeniem, że 'będzie w przyszłym tygodniu'.
Powiedziałem mu spokojnie, że wiem, że taką gadkę wstawia już od paru miesięcy kolegom z forum.
Zaproponowałem mu, że zapłacę podwójnie, jak soft będzie w przyszłym tygodniu, a jak nie, to oni programują mi liczniki ZA DARMO!
I co? Ano nic - facio zaczął się wykręcać, że 'tak to my się nie będziemy umawiać' itd.
Krętacz i tyle - żadnego softu w przyszłym tygodniu nie będzie, mógłby chociaż oszczędzić sobie tych kłamstw.

A teraz technicznie - pociągnąłem gościa trochę za język (jestem 'z branży elektronicznej', ale starałem się zrobić za lamera).
Żeby umiał robić benzynę po 2003 roku potrzeba mu dawcy: rocznik od 2004 wzwyż, oczywiście z komputerem paliwowym, wersja silnika DOWOLNA BENZYNOWA.
Może ktoś z kolegów z okolicy DG spełnia te warunki i byłby skłonny 'poświęcić się' dla dobra benzynowców?

Generalnie przeprogramowanie liczników nie jest skomplikowane technicznie i gdybym miał odpowiedni soft, to podszedł bym do tematu samodzielnie - w końcu chodzi o zwykłe przeprogramowanie pamięci flash w układzie.
  Odpowiedź z Cytatem