Kilka prostych pytan(uzylem funkcji szukaj - odp. brak)
Ford Mondeo październik 2002 (tdci -130KM) skrzynia tiptronic pieciobiegowa:
1. Jadac na manualu mam 5 biegow - jesli uzywam trybu automatycznego(tez mam przeciez 5 ale....) biegow przy zimnym silniku jest jakby wiecej - czy moze chodzi tu o jakies nadbiegi? Dlaczego tak mniemam? Jade na automacie, przelaczam na manual widze bieg nr 3 przelaczam na automat i patrze na obroty jadac coraz szybciej ale tak zeby nie redukowal i widze zmienia bieg raz, zmienia bieg 2 raz i zmienia bieg 3 raz (wychodzi ze 6 biegow)Czemu?
2. Tylko przy predkosc 80km/h jak jade spokojnie i chce przyspieszyc (ale tez zeby nie redukowal) odczuwalne jest szarpniecie - z czego to moze wynikac. Nie jest to predkosc przy ktorej automat sie "gubi" i nie wie czy ma redukowac czy przyspieszac na tym samym biegu?
3. Na to pytanie odpowiedzialem sobie chyba sam(po przeczytaniu uwag na stronie automat.pl), ale moze sie myle:
Przy ruszaniu np. spod swiatel wrzucalem z N na D i jak chcialem szybciej ruszyc bylo slychac cos jak uderzenie/szarpniecie(przeczytalem pozniej, ze w automacie raczej nie zmienia sie w czasie postoju z pozycji D na N bo to i tak nie szkodzi skrzyni) i tu moje pytanie, a czy jak wrzucalem z N na D i chcialem ruszyc szybciej to ten stuk/szarpniecie jest normalne?(skrzynia potrzebowala troche czasu na to zeby zaskoczyc a ja juz chcialem jechac wiec od razu dostaje za duzo obroty i dlatego puknela/szarpala).
4. Gdzie w okolicy Kędzierzyna-Koźla (woj. opolskie) mozna znaleźc speca od asb?
5. Czy sie myle czy w moim samochodziku nie idzie sprawdzic poziomu oleju w skrzyni i co powinienem wlac (jaki plyn) by szlo wszystko jak burza - jeszcze nie zmienialem nigdy oleju w skrzyni, wiec nie wiem nawet gdzie i jak mozna spuscic z niej olej, gdzie jest filtr(czy trzeba rozpinac skrzynie) itd. Po prostu wszystko co jest o tej skrzyni tiptronic 5 biegow montowanej w mk3.
Dzieki wielkie dla tych ktorzy nie napisza mi od razu uzyj funkcji szukaj - robilem to, ale konkretow brak.
Ostatnio edytowane przez SRS ; 30-10-2019 o 17:47
|