Temat: opony letnie
View Single Post
Stary 12-05-2007, 15:17   #33
mgxrally
ford::beginner

Model: Cmax
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie

Cytat:
Napisał Bierut
Panowie.
Smiem twierdzić, że ząbkowanie opon w Mondeo MK III (wg moich doświadczeń z kombi) to poważny problem. Proponuję podać jakie opony mają takie tendencje. Właśnie ze względu na charakterystykę zawieszenia nie wszystkie opony nadają się do tego auta.
Ja osobiście nie polecam:
1. GoodYear Hydragrip - sam reklamowałem i nawet wygrałem zwrot kasy,
2. GoodYear NCT5 - jeszcze gorzej - huczą jak w Starze 200.
Od razu mówię to nie łożyska. Powiem szczerze, że ja jestem zadowolony jak zmieniam opony na zimowe (Pneumant). Cisza jak nic.
A jak poczytacie opinie o tych oponach to niejeden już wymienił sprawne łożyska.

Sam przymierzam się do kupna innych opon i wydaje mi się że, Continentale Premium Contacty (też 2) nie mają tego problemu. Drugi wariant to Firestone TZ 200. Może macie jakieś doświadczenia z tymi oponami ?

Aha, ząbkowanie to znaczy nierówne ( pod skosem) zużycie klocków bieżnika. Można to poznać poprzez "głaskanie powieżchni bieżnika w obie strony. W jednym kierunku czuć wyraźnie jakby głaskanie pod włos". I własnie wibracje powietrza powodują to huczenie.
Właśnie skończył się mój dramat z ząbkowanymi oponami,producenta nawet nie będę wymieniał bo i tak pewnie nikt takiego nie znam,nie wiem jak poprzedni właściciel mógł na tym jeździć...huczało tak intensywnie że byłem przekonany że to łożyska...naszczęście wystarczyło wymienić tylko opony założyłem bridgestone turanza,póki co wielki pozytyw spokój cisza,trakcja także bez zarzutu zarówno na suchym jak i mokrym.
mgxrally jest offline   Odpowiedź z Cytatem