View Single Post
Stary 26-05-2007, 13:55   #29
Blumen
ford::beginner

Domyślnie

Witajcie.
Tak czytam o tej klimie i właściwie nie wiele się dowiedziałem... u mnie objawy są bardzo podobne do większości tu opisanych, mam Mondeo MK I 1.8 benzyne 115 KM z '95r. (kombi).

1. Gdy załącza się klima to czuję mocne osłabnięcie silnika, jakby ktoś mnie szarpnął do tyłu, tak spada mi moc... muszę wtedy mocno wkręcić silnik na obroty, ale i tak czuje się, że brakuje mocy... fakt, że muszę jechać napełnić klimę, bo już słabo chłodzi, może to brak czynnika chłodzącego ?

2. Silnik nie chodzi równo. Jak zatrzymuje się na światłach to silnik wskakuje na 1200 obr. po czym spada na 800, a po chwili zaczyna równo pracować. Tak się dzieje przeważnie przy zimnym silniku. Nie wiem dlaczego, ale wskaźnik temperatury silnika nie zawsze działa. Byłem u mechanika i mówił, że czujnik temperatury jest dobry i wszystko powinno być ok... ale zastanawiam się, czy mimo to go nie wymienić ? bo tak jak mówię, czasem działa, a czasem nie.

3. Przy zimnym silniku słyszę metaliczny dźwięk, ale tylko w granicach 2 500 - 3 000 obr/min. Jak silnik się rozgrzeje to wszystko jest ok. Co to może być ? Jakiś czas temu byłem u mechanika, bo silnik nie równo pracował, komputer wykazał sondę lambda, która została wymieniona, ale silnik nadal nie równo pracował. Okazało się, że trójnik od powietrza przy silniku ma dziurkę, i silnik zasysa powietrze - stąd silnik pracował nie równo (przeważnie skakał od 500 - 1500 obr/min). Niedługo po odebraniu auta od mechanika pojawił się ten metaliczny dźwięk opisany wyżej.

Za wszelkie info dziękuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.