View Single Post
Stary 22-06-2007, 01:20   #1
Looney
ford::average

Model: Alfa Romeo 147
Silnik: 1.6 TS 105KM
Rocznik: 2003
Domyślnie Jak jeździc Dieslem?

No właśnie wzięło mnie na takie przemyślenia po przejściu z benzynki na diesla. JAK NIM JEŹDZIC??? 1 tankowanie nie wystarczyło na długo bo jedynie na 550 km ale zrzucam to na okres przystosowania sie do innego stylu jazdy. 2 tankowanie 42L spalone miałem juz 740 km i wynik koło 6L/100. Szukałem w necie jakichś informacji ale wiekszosc dotyczy TD a mi chodzi o najzwyklejszego mułowatego D jakiego ja mam czyli 1.8 60KMGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A więc jakie obroty trzymac? na jakich biegach? kiedy je zmieniac? jak oszczednie jeżdzic? Większośc czasu spędzam na ulicach Katowic wiec nie jest to raczej jazda efektywna, do pracy dziennie jeżdze Drogową Trasa Średnicową i zajmuje to do 5 minut dojazdu więc autko nie zdązy się nagrzac dobrze ,utrzymuje sobie tempo 90-100 km/h. Sam przynajmniej narazie nie przeciągam powyżej 3000obr/min a do 3 biegu zmiany mam przy 2000 obr. Ruszam spokojnie bez zbędnych zrywów no chyba ze wymaga tego jakaś sytuacja :fcp4 przy odpalaniu zawsze czekam az zgasnie mi kontrolka podgrzania świec. Nie powiem autko ma juz 12 lat i troche przejechane podejrzewam ze jakies 300 000 napewno, silnik jest w dobrym stanie a nawet bardzo dobrym zero wycieków nie było w nim żadnych usterek wszystkie rzeczy były wymieniane na bieżąco bez ociągania sie przez mojego poprzednika - terminowo filtry oleje rozrząd... Może ktoś ma doświadczenie juz i jakis wypracowany styl jazdy aby jak najlepiej wykorzystac to co dała fabrykaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i żeby silniczek służył jeszcze długo długo?