Miękki lewarek przy wrzucaniu 1,3,5 biegu
Stało się to wczoraj nagle, bez żadnych objawów poprzedzających. Zaparkowałem na kilka godzin i po pracy chcę odjeżdżać ale czuję że biegi dziwnie wchodzą. 1, 2, i 5 bieg są mięciutkie, nie czuje się tego zwykłego oporu który trzeba pokonać lewarkiem. Można je wrzucić ale nie czuję czy bieg wszedł czy nie, dopiero samochód mi to daje znać jadąc lub nie. Biegi 2 i 4 są normalne.
Na początku jazdy to nie było uciążliwe, można było z wyczuciem te biegi wrzucać. W miarę dłuższej jazdy było coraz gorzej, biegi były jeszcze miększe, lewarek latał na przodzie jak chciał, zmiana z biegu 2 na 3 wymagała jakichś kombinacji które trudno mi wytłumaczyć bo działałem intuicyjnie. Kilka razy nie wyczułem biegu i mi zgrzytnęło.
Dziś znowu trochę pojeżdziłem, na początku trochę miękko, później coraz gorzej.
W normalnym serwisie sprawdzili cięgna zewnętrzne i powiedzieli że nic nie widzą i żeby jechaś do serwisu Forda, bo może się to wiązać z wyjęciem skrzyni.
Czy ktoś miał podobny problem?
Aha, 10 tys km temu był wymieniany wysprzęglik a przy okazji tarcza sprzęgła. Czy to się jakoś wiąże? Czy mam reklamować te biegi w serwisie gdzie robiłem sprzęgło?
Ostatnio edytowane przez deku ; 02-09-2014 o 15:14
Powód: Dodany prefix w tytule
|