View Single Post
Stary 18-08-2007, 18:22   #2
sebobebo
ford::amateur

Domyślnie

Witam,
Mam coś podobnego. Kontrolki ABS i hamulca zapaliły się w czasie ulewnego deszczu i już tak zostało. W ASO Forda zrobili diagnostykę ale nie znaleźli żadnych uszkodzeń w instalacji elektrycznej, nawet przedmuchiwali i podsuszali moduł, ale nie pomogło - komputer nie pozwala zresetować błędu, tzn. po resecie wciąż zgłasza go od nowa. Stąd diagnoza: moduł ABS do wymiany. Koszt nowego modułu ok. 5 tys. pln. Przyczyna: przypadek i "zwykły" pech. Podobno moduły ABS się nie psują (w ASO twierdzili, że pamiętają 2 przypadki w ciągu 3-4 lat, ja byłem tym drugim).

Auto (Focus Kombi) ma 3 lata + 2 miesiące i 102 tys. km.

Na razie jeżdżę z zapalonymi kontrolkami (od miesiąca, ale zrobiłem już 3500 km). Zamierzam wymienić na moduł używany, cena takiego ma wynieść ok. 500 pln. Ostrzeżenia jakie usłyszałem od zaprzyjaźnionych mechaników: 1) umówić się ze sprzedawcą używanego modułu, żeby to on zainstalował to, co sprzedaje lub zgodził się na zwrot jeśli moduł okaże się niesprawny, 2) po wymianie modułu zwrócić uwagę czy nie wykręcono diod z kontrolek - zdarzały się takie przypadki !! (kontrolki zapalają się "kontrolnie" po włożeniu kluczyka do stacyjki). 3) modułu nie da się naprawiać.

Napisz jak Ty zamierzasz podejść do rozwiązania problemu ? Jakie informacje zebrałeś na ten temat ?

A może inni coś jeszcze dopiszą ?

PS. Tydzień temu zaczęło szumieć i chrobotać przy włączaniu sprzęgła... czyżby 100 tys. było "magiczną" granicą dla Focusa ?
sebobebo jest offline   Odpowiedź z Cytatem