View Single Post
Stary 25-09-2007, 15:24   #1
adi
ford::professional

Model: Mondeo mk4 Titanium X Combi,
Silnik: 2,0 tdci 143ps
Rocznik: 2010
Domyślnie mk 3 -2,0 benzyna z gazem czy diesel?

witam wszystkich- ten post zamieszczam na prośbe mojego kolegi -przyszłego posiadacza mk3 combi z rocznika 2001-2002
ma on własnie dylemat co kupić-czy 2,0 benzynke i załozyc do niej sekwencyjny gaz,czy 2,0 dieselka.
na temat różnicy w dieslu tddi i tdci i ich wad i zalet -ile mogłem i wiedziałem starem sie mu wytłumaczyc i pomóc-tzn ze tdci sa duzo bardziej wrazliwe na jakosc paliwa,-stad szybciej moze nastapić ewentualna naprawa wtysków która wychodzi drozej niz w tddi,ale za to odwdizeczaja sie wieksza kultura pracy silnika i mniejszym zuzyciem paliwka.
tddi -starsze trwalsze bez cr ale większy "klekot" i wiecej wypije.
natomiast co do gazu w mk3 w 2,0-bo 1,8 to chyba za słabe do combi -ja nie mam pojecia jak to sie zachowuje,ile pali i czy w ogole ten silnik toleruje gaz???
jedyne co słyszałem to to ze wtryski w bezynie podczas exploatacji na gazie potrafia sie zapiekac-zawieszac czy jakos tak-ogolnie nie działajaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ile w tym prawdy to nie wiem-dla tego w imieniu kolegi prosze Was o pomoc-podpowiedzcie ,podizelcie sie swoimi spostrzezeniami uwagami,doradzcie co wybrac??Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

planowane przebiegi to co rano dp pracy ok 12km i powrót ,plus wyjazdy weekendowe na działkę ok 30km w jedna stronke ,dodatkowe 700-1000 wakacyjnych dorywczych wypadów wakacyjny wypad na urlop raz w roku ok 1500km i zima nartki w górach kolejne 1000
razem ok 15-18tyskm rocznie

co przy takim przebiegu doradzicie?ile diesel powinien mu srednio w miescie do tej pracy palic a ile na trasach do ok 120-130km/h a jka sie bedize miała do tego benzynka??(ile w ogole benzynka bez gazu pije w miescie/trasie ?a ile w gazie???

pozdrawiam i w imieniu kumpla dizekuje za syntetyczne wasze wypowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

p.s. mam nadzieje ze moderatorzy nie zamkna nam tego tematu-koledze szukanie w archiwum kiepsko szło-a ja niestety ze wzgledu na nawał pracy zawodowej nie mam mu jak pomóc choc bardzo bym chciałGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
liczymy na wasza pomoc i zyczliwość-a dizeki waszym wypowiedzią kolegab dokona dobrego wyboru i bedzie kolejnym zadowolonym uzytkownikiem mondka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no i najwazniejsze-dołaczy do anszego grona Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.