View Single Post
Stary 10-10-2007, 09:57   #15
Schem
ford::professional

Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994
Domyślnie

Troszkę odświeżę temat, bo ciekawy - tylko ja się wypowiem dla Diesla.

Osobiście sprawdziłem Shella i BP. Orlenu jakoś tak nie lubię... po prostu.

Pomiędzy normalnym ON Shella i BP różnicy nie ma żadnej.

Pomiędzy normalnym ON Shella i V-power Diesel Shella jest duża różnica w kulturze pracy silnika (nie dymi tak bardzo, bardziej "basowo" pracuje, nie wyje przy depnięciu), osiągi podobne. No może Vmax się podnosi o kilka kilometrów (7-8 km/h więcej na V-power). Przyspieszenie nie zmienia się odczuwalnie. Spalanie ociupinkę wzrasta.

Pomiedzy BP Ultimate Diesel a V-power Diesel Shella jest różnica w kulturze pracy. Na Ultimate silnik mi "klekocze" bardziej. Jakby się zawory miały rozlecieć, nie jest to basowy klekot tylko taki "suchy kaszel". Niemiłe. Trochę mniej pali na Ultimate, niż na V-power ale mniej więcej tyle samo co na normalnym ON. Osiągi też podobne do V-power.

Czyli leję V-power na zmianę z normalnym ON z Shella i BP. Ultimate nie leję.
Jakieś różnice w paliwach są, skoro je odczuwamy. Ale osiągów chyba nie poprawiają tak bardzo... Przynajmniej w moim silniku 1.8 TDDI

Kiedyś jak miałem Mazdę 323F z gazem, to na gazie Shella miałem większy zasięg i lepsze osiągi (chodził lepiej jak na benzynce). To samo na gazie Lukoila.

A znajomy lał do nowego Peugota 206 z jednolitrowym silnikiem V-power racing i po 30000 zapaliło się "check engine" - silnik do remontu. Nie wiem, czy paliwo rozwaliło silnik, czy jego styl jazdy ale innych samochodów nie rozwalał.

Fordy otaczają mnie
Schem jest offline   Odpowiedź z Cytatem