Temat: [Mondeo 2000-2007] Niedogrzewanie się silnika 2.0TDDI 115KM
View Single Post
Stary 07-11-2007, 16:45   #6
mpkb
ford::beginner

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie

Witam.
Tak jak niektórzy zauważyli to na 100% nie jest normalne!.
U mnie było bardzo podobnie choć mam TDCI. Gdy temperatura na zewnątrz była powyżej 10stC wszystko było ok, rozgrzewał sie w miarę szybko i trzymał temperaturę na środku skali.
Dopiero niedawno gdy temperatury powietrza znacznie spadły nie mógł w ogóle się nagrzać a jeśli już to musiałem ładnych kilkanaście kilometrów trzymać go na obrotach a i tak gdy nastąpił niespodziewany korek wskazówka spadała prawie do "0".
ALe sobie poradziłem.
Na pierwszy ogień poszedł mały termostacik przy chłodnicy oleju (niestety nie ma zamienników- oryginał fordowski) 20 minut roboty dla w miarę wprawnego gościa.
I oczywiście poprawa była ( ten termostat jest odpowiedzialny za szybsze rozgrzanie początkowe na mój rozum taki mały obieg płynu chłodzącego) NIestety musiałem wymienić też drugi termostat ten główny gdyż poprawa była tylko połowiczna rozgrzewal się szybko ale nie trzymał temperatury. Teraz jest ok. jak już osiągnie środek skali to trzyma nieważne czy jadę czy stoję w korku(oczywiście ogrzewanie włączone). Jeśli komukolwiek pomogłem tymi wypocinami to niezmiernie sie cieszę. Pozdrawiam.
mpkb jest offline   Odpowiedź z Cytatem