Temat: [Mondeo 2000-2007] Niedogrzewanie się silnika 2.0TDDI 115KM
View Single Post
Stary 10-11-2007, 07:50   #28
Vendoreek
ford::amateur

Domyślnie

Piszę tu pierwszy raz, wiec na wstępie witam wszystkich uzytkowników. I od razu do sedna sprawy. Mam ten sam problem jak kilku przedmówców. Z malą różnicą - a mianowicie nie w dieslu ale w benzynie. Auto mam tez zagazowane i od tego zaczął się problem (albo to po prostu zbieg okoliczności). Ale po kolei.. :fcp1 . Od jakiegoś czasu auto na gazie czasami mi gasło na wolnym biegu, np na światlach i troszke poszarpywalo czasami. Jakiś czas temu jechałem sobie na gazie i nagle auto zaczeło szarpać i zaczęła mi migać kontrolka silnika, dodatkowo zauważyłem że zaczeła spadać temperatura silnika. Przełączyłem na benzynę, kontrolka silnika przestała migać i temperatura silnika się ustabilizowała (nie pamietam czy miałem w tym momencie wlączone ogrzewanie i czy wyłączylem je w momencie jak zecząła mi migać kontrolka awarii silnika). Pojechałem do gazownika - powiedział że z instalacją jest wszystko ok a szrpanie bylo spowodowane posklejanymi wtryskiwaczami (podobno tankuję gaz złej jakości, ale to inna bajka) I rzeczywiście po wyczyszczeniu wtryskiwaczy i wymianie filtrów auto nie szarpie juz i nie gaśnie ale pozostał problem temperatury. Po wlączeniu ogrzewania na środka auta zarówno na gazie jak i na benzynie spada temperatura silnika. Po wylaczeniu sie podnosi i trzyma w pozycji pionowej. Wg mnie dodatkowo silnik wolniej sie nagrzewa niż kiedyś ale to chyba jest spowodowane chłodnieszą aurą za oknem. I teraz pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników - zbieg okoliczności że akurat w momencie problemów z gazem zauważyłem też problemy z temperaturą czy moiże w jakiś sposób te rzeczy ze sobą się lączą. No i najwazniejsze pytanie jak sobie poradzić z tą temperaturą, czy w benzynie problem może stanowić tak jak w dieslach mały termostat? Może duży? Mam nadzieję że nikogo nie zanudziłem tym opisem :fcp1 . Bedę bardzo wdzieczny za wszystkie podpowiedzi i uwagi co do dalszego postępowania z problemem.
Vendoreek jest offline   Odpowiedź z Cytatem