Wiatm z zainteresowaniem czytam wasze posty i zastanawiam sie w dalszym ciagu co z tego wszystkiego wynika. Mam Mondziaka 2.0 TDCi 130 KM z 2001 i n apoczatku bylem bardzo zadowolony. Pieknie jezdzil , wszystko bylo ok-oczywioscie do czasu. Za pierwszym razem Jak wyskoczyla "sprezynka" i zpalone ze 3 swiece zarowe. Odrazu bez diagnozy powiedzieli szykuj z 6000 i nowe wtryski. Po diagnozie okazalo sie ze rozprogramowal sie sterownik i koszt ponownego zaprogramowania nie byl wysoki. Jezdzilem ze spokojem z ponad pol roku.Po uplywie tego czasu czasu sprezynka znowu sie pojawila. Brak mocy przy wyzszych obrotach i to co u wiekszosci z was. Pojechalem znowu do piekar
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i tam po diagnozie powiedzieli teraz ze wszystkie tryski leja. Sprawdzili uklad paliwowy i nie ma zadnych opilkow z pompy itd. Podobno do 140 000 z pompy wydzielaja sie opilki ktore zacieraja uklady wtryskowe. Jesli to niby jest ok to wtryski polecialy takujac w polsce przewaznie na BP no i w niemczech gdzie mysle ze paliwo bylo super. Niewymienilem wtryskow jeszcze bo nie mialem na to kasy bo zaden mechanik nie stwierdzal 100% przyczyny. Chodze, dzwonie, pytam, szukam odpowiedniego zakladu. Kazdy mowi co innego. Jedni ze nie ma lekarastwa na to, drudzy ze po wymianie nie ma juz problemow, inni ze w nowych monedo tez ni jest lepiej. Nie wiem w co juz wierzyc i wsumie co robic. Dzisiaj gosc winnym serwisie forda powiedzial ze zeby chodzilo i nie bylo problemow nalezy wymienic caly uklad paliwowy czyli pompe, listwe common raily, wtryski, przewody i nie wiem co jeszcze za ok 13 000 zl. JESLI KTOS ZNA SIE NA RZECZY POWIEDZCIE CO ZROBIC !!! Wymienic pompe jesli jest narazie ok i auto ma 90 000 przebiegu (podobno wymienic na pompe z 2003 roku i po problemie) bo i tak opilki zaczna sie wydzielac? wtryski ? listwe common raily ? czy naprawde podlanczajac do kompa sa stwierdzic na 100 co jest przyczyna i jakie sa uszkodzenia ? Czy ford poprawil cos zeby to zmienic. Co kupic i wlozyc zeby to pozbyc sie problemow ? Auto dosc glosno juz chodzi i dlugo jezdze na lejacych wtryskach. Niechce doprowadzic do gorszego stanu. NAPISZCIE PROSZE FACHOWA PORADE CO MOZE JEST PRAWDA W TYCH WSZYSTKICH OPOWIESCIACH A CO NIE.
pozdrawiam