Cytat:
|
Napisał shapyr
A co powiesz na to.. To że wapniowo-srebrowy nie świadczy o tym, że się go nie obsługuje. Akumulatory bezobsługowe różnią się tym od zwykłych tym, że woda która odparowuje wraca do cel. Ale i te aku nie są na 100% szczelne i takie też miewają korki, tyle że pod pokrywą np. Centra Futura (miałem taką i wiem co mówię). Aku srebrowo-wapniowe podlegają nieco innemu trybowi ładowania.
|
U mnie w Fieście taki jest tylko o mniejszej pojemności, chyba 43Ah. Niestety wytrzymał niewiele ponad rok i padł. Nie pomogło nawet ładowanie prostownikiem, bo napięcie od razu skoczyło do 14,6V, a prąd ładowania był poniżej 2 A. Biorąc pod uwagę, że napięcie przed ładowaniem było ok. 12,1V, to coś chyba nie tak było. Tak przeważnie zachowują się stare, mocno zasiarczone aku a ten jak wspominałem, miał dopiero nieco ponad rok.
Na szczęście wymieniony został na gwarancji. Biorąc pod uwagę to, że w innych samochodach aku wytrzymywały mi przynajmniej 8 lat (nawet w maluchu w którym była prądnica) to model aku przedstawiony na zdjęciu jest kiepskawy. No chyba, że trafiłem na taki wybrakowany egzemplarz. Ciekawe ile wytrzyma ten nowy.