Witam.
Chciałbym przedstawić swoją historię z niedogrzewaniem silnika ( 2,0 TDDI 115) :fcp2
Kilka dni temu wracając wieczorem do domu stwierdziłem, iż w moim autku jest trochę za zimno. Podkręcam temp - nic, podkręcam jeszcze wyżej - to samo. Po zwiększeniu nadmuchu spada temperatura silnika. :fcp24 Więc gdy tylko odpaliłem kompa zajrzałem na forum, gdzie znalazłem ten post. Szybka reakcja - na drugi dzień odwiedziłem ASO celem zakupu 2 termostatów (oczywiście na moje pytania odnośnie niedogrzania - ten typ tak ma itd, o małym termostacie nic nie wiedzieli, dopóki im nie powiedziałem gdzie szukać :fcp4 ).
I tu mały zgrzyt - wszyscy podpowiadali aby zacząć od wymiany małego termostatu - więc tak zrobiłem. Niestety klapa - cały czas to samo. W końcu wymieniłem główny termostat i teraz działa jak należy (czytaj jak wcześniej).
Dlatego moja mała rada - najpierw spróbujcie wymienić główny termostat z dwóch powodów:
- jest łatwiejszy dostęp
- można kupić zamiennik za ok 35zł i jeżeli to nie będzie to, to koszt zakupu ww termostatu nie będzie bolesny dla kieszeni (oryginalny termostat ok 95zł)
I pamiętajcie o odpowietrzeniu układu i uzupełnieniu płynu.
P.S. Usterka przytrafiła się w 6cio letnim aucie przy przebiegu 158000 km .
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi !!! :fcp27