View Single Post
Stary 04-12-2007, 15:25   #6
ffokus
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 V16 ZETEC-S
Rocznik: 1999
Domyślnie Piski, iskrzenie, smarowanie - silnik nawiewu ?

Witam!

Mam ten sam problem bo wentylator mi piszczy jak jasna ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czym najlepiej nasmarowac ? Konkretnie jaki smar wchodzi w gre ?

Jeszcze jedna sprawa a mianowicie jak rozebralem wentylator to da sie tam zauwazyc odsc duze zuzycie szczotek a jednoczesnie duze wytarcie sie komutatora. Chyba miedzy innymi przez to widac iskrzenie na styku szczotek i komutatora. Winne jest chyba samo zuzycie i slaby docisk sprezynek ? Co z tym zrobic ? Zakladac nowe szczotki? \
Nastepna sprawa jest fakt ze podczas rozbierania silnika nawiewu podczas odchylenia szczotek jedna sprezynka od docisku szczotek wystrzelila gdzies w kosmos i nie moge jej poszukac. Dostane gdzies takie rzeczy w sklepie tzn. sprezynki czy poprostu musze od kogos np. znajomego mechanika zalatwic bo nie ma takich rzeczy w sklepach raczej ? Chyba sprezynka od dlugopisu nie jest odpowiednim elementem na tym miejscu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Na koniec pytanie ostateczne czyli wymiana calego silnika nawiewu. Czy pasuja do mojego Focusa Sedan z 1999r. silniki nawiewu z fordow mondeo z podobnych rocznikow. Jakies silniki na allegro znalazlem ale od mondeo a nie od fokusa. Wygladaja bardzo bardzo podobnie tylko moze roznia sie jakimis szczegolami typu troche przesuniete maja otwory mocowania ? Czy bedzie wszystko OK i bedzi epasowal do Focusa ?

Jesli ktos zna odpowiedzi na moje pytania to prosze o info. Za wszelkie wskazowki bede wdzieczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pzdr
ffokus jest offline   Odpowiedź z Cytatem