Cytat:
|
Napisał blur
W związku z tym, że mam od kilku dni również piszczące sprzęgło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zrobiłem wywiad cenowy:
koło dwumasowe LUK 848 PLN
łożysko LUK 361 PLN
|
ja też stoję przed wymianą koła dwumasowego i info z mojego wywiadu wygląda tak:
(po rabatach)
koło dwumasowe z wysprzęglikiem LUK - 1190PLN brutto (Motorcraft 2140- również po rabatach)
sprzęgło po rabatach kosztuje tyle samo czyli 1100zł.
Robocizna 300-600zł przy czym chyba skuszę się na 600zł bo w ASO Forda po znajomości, a 300 to w garażu u "Zenka" więc zawsze jakieś wątpliwości po głowie chodzą.
Zastanawiam się jednak nad sensownością wgładania oryginałów Motorcrafta, skoro obok są znaczki LUKa, może jednak jak kupię LUKa to też pojeżdżę a zaoszczędzę 1000zł ???
:fcp9 jak Wasze doświadczenia w tym temacie? :fcp9
co do "konieczności" wymiany to:
koło jak się sypie to lecą opiłki metalu i te opiłki po pierwsze zapychają rozrusznik i trzeba go oczyszczać, a po drugie zapychają wysprzęglik, dlatego moi fachowcy polecają definitywnie wymienić razem z kołem wysprzęglik (2/10 się ponoć nadają do ponownego użytku).
Natomiast jeśli chodzi o sprzęgło to można nie wymieniać. Można wzrokowo ocenić stopień zużycia i jak widać że jeszcze sporo zostało to można nie wymieniać - tak mi powiedzieli i ja się chyba do tych rad zastosuję... jakieś sugestje ze strony bardziej doświadczonych w tym temacie kolegów?