remarque, wydaje mi się, że problem z zawieszonymi zaworami nie bierze się z tego jakim paliwem zasilany jest silnik tylko z tego, że ludzie nie pamiętają o tym aby te zawory raz na jakiś czas sprawdzić (wyregulować) - a instrukcja przecież przewiduje kontrolę stanu tych elementów co ileś tam km.
Unitral, jaka praca na sucho? od tego aby nie zacierały się tłoki, cylindry itp. odpowiedzialny jest system kanałów olejowych odpowiedzialnych za prawidłowe smarowanie newralgicznych elementów w których dochodzi do tarcia. Era silników dwusuwowych jest już za nami a silniki forda są na beznynę bezołowiową - jak ktoś nie pamięta to ołów był dodawany do benzyny jako środek smarny - coś na wzór Miksolu w dwusuwie. Technologia w konstukcjach silników poszła do przodu i już nie są potrzebne tego typu dodatki do paliw.
To jaką politykę prowadzi Ford w naszym kraju odnośnie instalacji gazowych to nie wiem ale wydaje mi się, że nie chciał dogadać się z żadnym dostawcą/firmą zajmującą się montażem instalacji i dlatego przyjął taktykę obronną jaką jest utrata gwarancji na auto. Podobnie jest z innymi markami.. ot taki Fiat - tracisz gwarancję na auto jeśli założysz instalację poza ASO a co to za różnica gdzie? dla mnie żadna, może jedynie taka ile zapłacisz za diagnostykę.. w ASO ok 400zł a w zakładzie montującym inst. 50-100 - jest różnica? no jest i to co 15kkm tyle trzeba wybulić w ASO!
Należy pamiętać o tym, żeby auto jeździło bez problemów na LPG to instalacja musi być DOBRZE dobrana do danego typu silnika inaczej wszyscy będą zrzędzić i pisać, że LPG to zło.