Cytat:
|
Napisał bikej
Kolejna rzecz, ktora mnie zastanawia (choc juz nie irytuje az tak bardzo) to stojace na skrzyzowaniach samochody z palacymi sie swiatlami stopu - PO CO wiekszosc kierowcow cisnie hamulce w czasu postoju na swiatlach?! Niekiedy moze byc maly przechyl - ok - ale ja w takich sytuacjach zawsze korzysztam z recznego (po to go mam).
|
Generalnie powinniśmy trzymać nogę na hamulcu /świecić stop/ do momentu aż za nami zatrzyma się inny pojazd / tu bardziej kultura kierowcy niż przepisy /.Po pierwsze kierowcy za nami mają pełną jasność ,że hamujemy lub już stoimy i jest to widoczne z kilometra. Po drugie w razie stłuczki mamy rozbity tylko tylny zderzak i zero obrażeń bo nasza głowa oparła się tylko na zagłówku.
Jeżeli stoimy na luzie lub tak jak kolega na ręcznym / jest to mało czytelne dla jadących z tyłu/ to w przypadku stłuczki do roboty mamy dwa zderzaki , bo osiołek z tyłu nas uderzył a my uderzyliśmy poprzedzający samochód,a główka nasza uderzyła najpierw w zagłówek a na skutek dobicia nosem w kierownicę :fcp11