View Single Post
Stary 08-01-2008, 21:33   #13
Marcin77
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Fiesta MK7
Silnik: 1.6L Duratorq DI TC (95PS)
Rocznik: 2013
Domyślnie

Cytat:
Napisał JANUSZ K
Marcin77, witam mam nietypowe pytanie, czy po wyjęciu silnika regulacji wysokości fotela w moim MONDI 2003r fotel nadal będzie można używać na czas remontu tegoż silnika - nie znam tego mechanizmu - więc lepiej najpierw spytać
Witam. Myślę, że po wymontowaniu silniczka regulacji fotela nadal można używać autko. Jedynym dyskomfortem, jaki będzie odczuwalny to fakt, że fotel opadnie do samego dołu i może być potrzebna poduszka :fcp1
Wymontowanie silniczka jest proste.
1. Odłączamy akumulator.
2. Po ok 15 min. odłączamy przewody pod fotelem.
3. Wykręcamy cztery śruby mocujące fotel - cztery śruby.
4. Rozłączamy przewody pod fotelem i wybijamy trzpień mocujący silniczek do stelaża.
Po tej operacji proponuje sprawdzić silniczek u jakiegoś elektryka, aby mieć 100% pewności.
Można podjechąć do elektryka również bez demontowania silniczka, powinien sobie poradzić.
Nic mi nie wiadomo o dodatkowym zabezpieczeniu poza bezpiecznikiem.
Pozdrawiam

[ Dodano: 08-01-2008, 21:39 ]
Cytat:
Napisał majorek
panowie a w moim mondku mk3 mam tylko dwa przełączniki, jeden do oparcia usadzony w pionie i kolejny w poziomie do przesówania fotela w tył i przód, czy w moim mondeo nie ma rególacji góra dół, a może ten usadzony w poziomie służy do regulacji góra, dół, tylko nie działa? auto mam od niedawna i w dodatku to jest mój pierwszy for, więc nie wiem jak to jest w tych autach....dzięki za pomoc i pozdrawiam........
Ten osadzony w poziomie powinien podnosić również góra, dół. Przednia część przycisku podnosi przód fotela, tylna część przycisku tył siedziska (podnosi i opuszcza). Po podniesieniu do góry przycisku na calej jego płaszczyźnie fotel wędruje do góry zarówno przednią jak i tylną częścią siedziska. W twoim przypadku powinienś mieć trzy silniczki przy stelarzu fotela - dwa góra dół, jeden przód tył.
Pozdrawiam
Marcin77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem