View Single Post
Stary 14-01-2008, 21:21   #24
michal79
ford::amateur

Domyślnie Re: Gaz do focusa?czy to mozliwe?

witam
ja zamontowalem sekwencje w Kutamotors na Łodygowej w Wawie. miałem przebieg 180 tys i poważne obawy - ale zaryzykowałem. zrobiłem już 20 tys i jest ok, były drobne regulacje i wszystko gra jak trzeba - dzis patrzyłem - nawet spalanie ok 9 l - ze wskazaniem poniżej 9l.

podstawa to:
sprawdź - a jak konieczne - wyreguluj luzy zaworowe - bez tego ani rusz!
sprawdź układ zapłonowy - cewka, świece, kable - jak trzeba - wymień - nie będzie problemów
Zainstaluj gaz z szybką listwą - 1 ohmową - nie wiem czy dobrze pisze - ale to jest szybka listwa i nie bedzie praktycznie roznicy gaz-benzyna oraz nie bedzie bledow z sondy lambda i bedzie Ci jezdzil tak samo na benzynie - bez dławienia się na wolnych brotach.
Jak trzeba - zmień sonde lambde - moze być zamulona a gaz tego Ci nie wybaczy - na benzynie moze byc ok ale na gazie zaczna sie problemy - polecam EMTI odnosnie badan komputerowych
i sprawa ostatnia - dobrze zmapowany komputer oraz mapowanie pod obciazeniem - w trakcie jazdy.
nie wykluczone że możesz także liczyć się z wymianą silnika krokowego oraz [jakis jeszcze zaworek odpowietrzenia skrzyni biegów] - krokowy kup oryginal - ok 250 zl w aso a tmten drugi ok 100 chyba - Kuta ci wszystko wyjaśni - jak będą Ci falowały obroty

Ja mimo duzych obaw zaryzykowałem - i na dzien dzisiejszy instalacja mi sie zwrocila i zyski od teraz beda przy kazdym tankowaniu. Nawet jak by teraz cos sie popsulo - to i tak moze miec prawo - nie bedzie wymiernej straty ze to akurat gaz popsul itp - przebieg ponad 200 tys. - ale poki co jest bez problemow.

odnosnie ceramicznych gniazd - cos tam dzwoni tylko nie wiedza gdzie - nawet jezeli sa takowe u Ciebie to przy dobrze zmapowanym komputerze i prawidłowych luzach zaworowych temperatura nie powina byc zabojcza dla twojego silnika.

ja np nie tankuje na stacjach no-name lecz tylko firmowe - bp, statoil, shell - i praktycznie wszystko jest jak trzeba.

i jak juz zalozysz gaz - to pamietaj o serwisowaniu instalacji i sprawdzaniu luzow zaworowych co 20 tys - unikniesz niespodzianek i bedziesz b zadowolony.

Pozdrawiam i daj znac jaka decyzja

Osobiscie polecam Kuta mtors na łodygowej - wawa. są pewnie i inni ale ja tam jestem zadowolony,

Pozdr

Michal
michal79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem