Re: Gaz do focusa?czy to mozliwe?
Witam wszystkich serdecznie.
Miałem instalacje gazowe w 3 autach i jestem zdecydowanym zwolennikiem tego rozwiązania. Fakt faktem, że trzeba robić dodatkowe przeglądy i bardzo dbać o układ zapłonowy. W zasadzie objawy zużytych kabli i świec są widoczne (falujące obroty) i kiedy zauważymy takie objawy podczas jazdy na gazie to w 90% przypadków trzeba pomyśleć o wymianie świec i ewentualnie kabli zapłonowych. Ostatnio zdecydowałem się wpakować LPG do focusa 1.8. Oczywiście miałem obawy jak chyba większość osób planujących przerobić foczkę na gaz. Poczytałem trochę i zdecydowałem się dodatkowo do sekwencji Lovato zainwestować w układ chłodzenia zaworów. Przy koszcie instalacji taki wydatek nie wydaje się wygórowany. Co około 10tyś trzeba uzupełnić płyn. Podobno taki układ chłodzenia zaworów rozwiązał problem z LPG montowanymi w Toyotach Yaris. Jak na razie niewiele mogę powiedzieć o tym jak się to wszystko sprawuje bo jeszcze za mało kilometrów nakręciłem. Myślę, że po 50 tyś można wysnuć jakieś wnioski i ewentualne uwagi. Pierwsze spostrzeżenia - nie zauważyłem różnicy pomiędzy jazdą na gazie, a na benzynie. Nie czuję żadnego spadku mocy, kulturalnie się wkręca na obroty, silnik pracuje równiutko, a sporo kasy zostaje w portfelu. Na pewno dam znać przy większym przebiegu jak się to wszystko sprawuje.
Pozdrawiam,
Zbyszek
|