View Single Post
Stary 17-01-2008, 14:25   #31
Jester
ford::expert

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: Gaz do focusa?czy to mozliwe?

Cytat:
Napisał marivs
Cytat:
Napisał Jester
Jak pewnie wiesz z fizyki zmiania stanu skupienia z ciekłego na lotny następuje pod wpływem dostarczonej energii. W silniku spalinowym następuje odebranie temperatury od rozgrzanych zaworów i ścianek cylindrów.
Lubryfikator to nic innego jak substancja o własnościach smaujących parująca na zaworach.
Tylko, w którym momencie są one chłodzone? W czasie ssania, sprężania, pracy czy wydechu - bo z tego co mi sie wydaje to jedyne zawory a raczej gniazda zaworowe jakie mają szansę być przesmarowane tym specyfikiem to ssące (o ile jest on dostarczany razem z paliwem).
Masz rację, ale chłodzone są i gniazda i zawory. Z racji budowy i wielkości zawory przede wszystkim. Lubryfikator dodawany jest do zasysanego powietrza.
Cytat:
Nie wydaje mi się, żeby aż tak duża liczba paliwa była dostarczana do komory spalania aby ją wystarczjąco schłodzić - szybciej to zrobi zasysane powietrze.
Fizykę miałem dośc dawno temu, ale ciepło właściwe dla wody(i cieczy ogólnie) było duże, dla benzyny nie znam, ale sądzę, że lubryfikator ma na tyle duże, że chłodzi. Powietrze zasysane do cylindrów jest wstępnie pogrzewane, choć i tak zimniejsze od zaworów. Obilczenia wymagają specjalistycznej wiedzy i danych, których nie posiadam. Mogę tylko spekulować co i jak.
Cytat:
Należy pamiętać, że uboga mieszanka jest zgubna dla silnika tj. gdy jest dostarczana zbyt mała ilość paliwa lub gazu - wówczas następuje wytwarzanie wyższej temperatury i tego typu specyfiki raczej nic by tutaj nie pomogły.
Masz rację. Lubryfikator jest tylko uzupełnieniem, a nie lekarstwem na całe zło. Podstawo to właściwa regulacja składu mieszanki (przy instalacji) i jej kontrola. Dobra i dobrze dobrana instalacja trzyma parametry, a słaba nie. Tu zaczynają się problemy :fcp8