Temat: [Mondeo 2007-2014] Lista ewentualnych usterek
View Single Post
Stary 22-01-2008, 19:54   #70
iraas
ford::average

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 1.8TDCI 125 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Re: Nowe MOndeo kombi IV- lista ewentualnych usterek

Cytat:
Napisał PAFFCIO
Cytat:
Napisał MP5

Nic tak bowiem nie drażni jak wyciągnięcie z samego końca bagażnika, czegokolwiek...ja wchodzę wówczas prawie cały do bagażnika :fcp2 co przy aktualnej aurze kończy się niestety brudnymi spodniami (zderzak).
Więc albo siateczka (w podłodze są 4 punkty mocowania) albo paski elastyczne. Osobiście mam rozpiętą w bagażniku "pajęczynkę" z 5 linek, które skutecznie uporządkowują każdy przewożony w nim przedmiot. Bagażnik jest ustawny i pakowny a sposób zamocowania pokrywy wzorcowy...nic do środka się nie chowa i nie ogranicza przestrzeni.
W przypadku długich rzeczy, kładę oparcie i jest ok.
Na co dzień torbę kładę na tylnej kanapie nie do bagażnika. Jak mam jakieś zakupy, podpinam torby...teraz myślę jeszcze o jakimś koszu by pojedyncze drobiazgi można było zabezpieczyć.
Generalnie nie widzę problemu (pod warunkiem, że nie oczekujesz od sedana, że przewieziesz coś kubaturowego)
reasumując: bagażnik olbrzymi ale nie można go puścić samopas bo wówczas będziesz w nim nurkował :-)

Pozdrawiam
Ja po przesiadce na Mondeo zrewidowałem swoją teorię pakowania bagażnika. Zawsze miłem kombi lub Vana, które też nie grzeszyły skąpym bagażnikiem, ale jak się uwaliłem brudnym zderzakiem przy wyjmowaniu rzeczy z bagażnika to stwierdziłem: podstawa to organizacja - stanowią je 3 skrzynki składane ustawione obok siebie przy burcie bagażnika, spięte linką "pajączkiem". Zakupy się mieszczą, podstawowe materiały do pracy, a za skrzynkami jest tyle miejsca że bez problemu wchodzi walizka, lub teczka i sięga się bez ocierania o zderzak.

Faktycznie aby coś sięgnąć spod oparć tylnej kanapy to trzeba zanurkować, szczególnie w sedanie przez mały otwór w klapie :fcp18 . Dlatego wybrałem liftbacka, bo czasami trzeba przewieść coś większego. Ostatnio wiozłem paczkę styropianu na budowę i muszę powiedzieć że bardzo wtedy mi zaimponił bagażnik w Mondku :fcp4. Oczywiście mata na podłogę po podstawa. Kupiłem oryginalną w Fordzie za coś około 120 zł. Jest całkiem fajniutka i idealnie dopasowana do bagażnika.