Re: 1.6 TDCI 90KM kto robił chiptuning.
Hejka, więc z 1.8 TDDI wyglądało tak że EGR zaślepiałem w serwisie bo z czystego lenistwa nie chciało mi się, a robili to przy okazji przeglądu. Auto miało tak około 100000km kiedy zaślepiałem. Na początku nie było widać nic aby się coś poprawiło. Ale... po około 1000km zauważyłem że auto zaczyna dużo lepiej ciągnąć. Z jedynki zaczęło lepiej startować, dwójka zrobiła się naprawdę rewelacyjna, a reszta biegów tez jakby się poprawiła.No i 5 bieg na trasie zrobił się bombowy. Może trochę przesadzam z moimi odczuciami (ktoś napisze) ale naprawdę tak to odczuwałem (wrażenie subiektywne). Generalnie od razu nie zrobiło się lepiej ale z czasem poprawa była widoczna. Jak bym mógł to bym zamienił obecne 1.6TDCI na 1.8TDDI bez zastanowienia.
1.8TDDi nie chipowałem. Z awarii to nie było nic związanego z EGR. Zawieszenie po 160000km (wachacze przód i tył), sprzegło przy 120000km, pedał sprzegła zaczął ciec przy 190000km (to norma zdarza się częściej). Płyn hamulcowy warto kontrolować co przegląd. Naprawdę bardzo dobre auto. mało palił, rewelacyjnie trzymał się drogi, miał ducha i szkoda że juz go nie mam.
Wracając do chipa w 1.6 TDCI czekam na kolejne opinie, bo żal wydawac kasę. generalnie to zależy mi aby auto z 1.6 TDCI latało jak 1.8 TDDI (egr).
|