Temat: [Mondeo 2007-2014] Lista ewentualnych usterek
View Single Post
Stary 14-02-2008, 07:24   #313
azet
ford::professional

Model: mondeo mk IV
Silnik: 1,6
Rocznik: mikołaj '07
Domyślnie Re: Nowe MOndeo kombi IV- lista ewentualnych usterek

Cytat:
Napisał Ravic
Cytat:
Napisał azet
Cytat:
Napisał kubuspuchaty
Wybór silnika będzie podyktowany tylko tymi wyjazdami weekendowymi. Na trasy 2-3 km dziennie to szkoda dopłacać 13.000 zł do diesla. Lepiej za pieniądze wybierz lepszą wersję wyposażeniową. W moim jest TDCi 140 KM i zdarza mi się czasami, że jeżdżę tylko po kilka km dziennie, to średnie spalanie mam na poziomie 11,0 l/100 km. Jest to spowodowane jazdą na "zimnym" silniku . Zanim się rozgrzeje to już jesteś na miejscu. Jeśli jeździsz tylko czasami poza miasto i dwa razy w roku gdzie w Polskę, to radzę wybrać benzynę. Jeśli zaś już zdecydujesz się na benzynę to oczywiście 2,0. Wersja 1,8 przy tej masie własnej, jest podobna zbyt mułowata. Mam nadzieję, że pomogłem :fcp26
jak widać mam 1,6 125 Km(123 KM ), zapewne jest mułowaty,(narazie nie narzekam)ale skoro fabryka daje do mondeo 110 KM :fcp15 ale nie jeździłem inną wersją i nie wiem na ile jest mułowaty, jak dotychczas spalanie w mieście , jazda spokojna, dla sprawdzenia tankowałem zawsze po przebytych 200 km, zawsze wchodziło 18-21 l,wychodzi 9 l na 100 w mieście, teraz dobiłem do dna, jazda tak pół na pół ze wskazaniem na miasto, poza miastem 120-150 km/h ,zrobiłem 780 km, zatankowałem 69,371 l( za 321,88 zł :fcp18 ) ,komputer wskazywał śrenią prędkość 56 km/h i spalanie 8,8 l/100 km,narazie jakoś nie narzekam na mułowatość, ale przydałaby się skrzynia 6 biegowa .
wziołem benzin bo dużo nie jeżdżę a za diesla trzeba dopłacić,przyt mojej jeździe zwrócił by się za jakieś 4-6 lat,a kto wie co będzie za te 5 lat ? może benzin będzie w mniejszości i to ropa będzie droższa :fcp20 wolałem kupić felgi aluminiowe i jeszcze coś dokupię
ps. to ile wchodzi do baku paliwa ? a może dojechałem na oparach do stacji :fcp9
No ja swojego butuję dość mocno i spalanie nie chce za żadne skarby wzrosnąć powyżej 8,5l (miasto). No a palę ropę i "dynamiczna" jazda moimi 140 turbo KM wygląda nieco inaczej niż Twoje 125 benzynowych koni jak sądzę...
Poza miastem to wyżej 6,5l nie ma szans spalić... no chyba że polecę szybciej niż 160km/h
wcale nie mam zamiaru bronić benzina, bo wiadomo że dieselki palą mniej, w moim przypadku przy wyborze brała ekonomia, za 2,0 musiałbym dopłacić 10 000 zł, przy mojej jeździe , być może nigdy by mi się nie zwrócił więc co mi po małym spalaniu ?a swoją drogą nie rozumiem polityki cenowej firm diesle zawsze są droższe i to dużo ,szkoda, dopiero wyższe samochody mają wmiarę zbliżone ceny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.