Temat: [Mondeo 2007-2014] Stylizacja nadwozia
View Single Post
Stary 16-02-2008, 23:13   #128
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Re: mk IV - stylizacja forda mondeo

Cytat:
Napisał TiM
Bzdura! Jeśli nawet tak jest (co możliwe, bo też autorytetem w sprawach elektryki nie jestem), to wystarczy przecież wgrać soft do komputera z wersji, która posiada te dwie żaróweczki więcej. Wątpię żeby wkładali do środka inne moduły bo to zwyczajnie się nie opłaca!
Spokojnie, ponieważ troszkę czuję się wezwany do tablicy, powiem co wiem :fcp13
CAN to po prostu cyfrowa magistrala danych, która dostarcza informacji koputerkowi i jeżeli w sofcie komputerka jest wpisane, że w obwodzie odpowiedzialnym za kierunki są 2 pary po 3 żarówki to każda odchyłka (a chyba nikt nie zaprzeczy, że dodanie kolejnej żarówki taką wywoła) powoduje zgłoszenie błędu. I w takiej sytuacji, abstra***ąc od istniejącej czy nie instalacji jakakolwiek ingerencja "na krótko" jest bez sensu bo będą problemy. TiM ma jednakże rację, i o tym w naszej rozmowie z azet'emwspominałem, że szyna CAN jest jedynie nośnikiem informacji a za ich interpretację odpowiada soft. I rzeczywiście można go modyfikować. Wprowadzenie CAN'a miało właśnie takie podłoże, by ułatwić i ustandaryzować procedury serwisowe. Można więc (i sam się nad zakupem takiego kompa zastanawiam) modyfikować istniejące oprogramowanie, trzeba tylko chcieć, umieć i mieć czym. Rzeczywiście, jeżeli jest instalacja nie ma potrzeby montować czy wymieniać żadnych modułów.
Tym nie mniej jakakolwiek ingerencja poza ASO w oprogramowanie (a to jest do zweryfikowania) może być przczynkiem do złamania warunków gwarancji i wynikającymi z tego konsekwencjami. Dlatego, fajnie by było gdyby ktoś znalazł ASO w którym jest osoba, która chce, umie i ma czym takich zmian dokonywać. Tu znów TiM ma rację bo to co robi ASO NIE MOżE skutkować utratą gwarancji - to akurat kompletna bzdura.
Natomiast nikt z nas nie ma takiej możliwości by "wymusić" taką modyfikację na ASO, to jest ich dobra wola i straszenie sądem nie ma w takim przypadku żadnego sensu (choć wiem, że nie o taki przypadek TiM'owi chodziło.

Szukajmy więc i może wspólnie znajdziemy a przykład podziała inspirująco na pozostałych.