Temat: [Mondeo 2007-2014] Stylizacja nadwozia
View Single Post
Stary 17-02-2008, 11:33   #133
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Re: mk IV - stylizacja forda mondeo

super, niecierpliwie czekam na info o rezultatach...

wiesz, ja często mam wrażenie, że to nie jest kwestia kasy. Oni tną na wszystkim na tyle, że robienie czegoś ponad to prostu im się nie opłaca. To czysta ekonomia. Jadąc do Szczecina chciałem zrobić po drodze przegląd, miałem 2 pit stopy w Płocku i Poznaniu. Dzwoniąc do ASO usłyszałem, że pierwsze wolne terminy na przegląd to za 2 do 4 dni. W Szczecinie udało mi się wskoczyć na następny dzień bo ktoś odwołał swoją wizytę. I teraz ekonomia: obłożenie usług "standardowych" czyli znanych, takich, które są w stanie szybko załatwić mają na poziomie70-80%, koszty znane, prosta kalkulacja i rentowność. Do tego usługi "mechaniczne" wg podręcznika serwisowego, odkręć, wymień, załóż, przykręć kolejne 20-30%. I teraz przyjeżdża taki Klient jak ja czy Ty i "chce" by zrobić coś nie standardowego...czyli, trzeba czegoś się dowiedzieć, nauczyć często skonsultować, poszukać czyli poświęcić czas i ludzi (czytaj ponieść stratę)...po co? by zarobić jednostkowo dodatkowych kilka stów?? Dopóki na gwarancji będzie obowiązek korzystania z ASO dopóty mają monopol a to jak wiecie dla Klienta oznacza jedno...nie on rozdaje karty. Dlatego UE tak walczy z producentami (temat sprzedaży wielu marek czy oryginalnych części już przeforsowała) by na gwarancji również inne podmioty mogły serwisować samochody. Oczywiście muszą mieć odpowiednie uprawnienia ale to zupełnie inna historia...

Dlatego trzeba w tej masie znaleźć prawdziwego mechanika lub pasjonatę bo im po prostu się chce...

a co do korespondencji z Ford Polska...martwi mnie brak odpowiedzi od Moderatora, mając wcześniej jego zgodę, jeżeli się nie odezwie do jutra to otworzę nowy wątek z tym naszym listem (trochę go już zmodyfikowałem pod kątem uwag, które już tu padły) i mam nadzieję że będzie na tyle ok, że w tym tygodniu będzie można zacząć do nich go słać, przydałby się tez licznik osób, które zadeklarują i wyślą takiego maila...sami zobaczymy wówczas czym dysponujemy: siłą czy siłką :547: