Temat: [Mondeo 2007-2014] Lista ewentualnych usterek
View Single Post
Stary 20-02-2008, 20:31   #343
iraas
ford::average

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 1.8TDCI 125 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Re: Nowe MOndeo kombi IV- lista ewentualnych usterek

Cytat:
Napisał Marcin-Prezes
Witam. Zamówiłem sobie ten samochód i czytając tu rożne ciekawe rzeczy mam mieszkane odczucia teraz. Prosiłbym o podawanie ewentualnych wad tego modelu.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników Mondeo
Witam wszystkich serdecznie. Dziś mój mondek ma mały jubileuszek - przekroczyłem 10.000 km :fcp29. Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony ze swojego wyboru. Oczywiście są plusy i minusy, ale nie chodzi o to aby te minusy przesłoniły nam plusy jak Gerconsowi. Więc czas na posumowanie: dokładnie w 2 miesiące od wyjechania z salonu przejechałem 10.000 km.
Plusy:
- silnik 1.8 TDCi - jak dla mnie rewelka, oszczędny i dynamiczny. średnio zużywa mi 7,0 l ON na 100 km. Minimalne zuzycie to 5,6 na 500km spokojnej jazdy na trasie, maksymalne zużycie 8,9 l/100km autostrada 100 km na maxa + trasa 300 km do 170 km/h + miasto 150 km. Tak poza tym żadnych uwag do silnika i napędu.
- zawieszenie - trzyma się jak przyklejony nawet w ostro pokonywanych zakrętach.
- ESP - szacuneczek - już 2 razy wyciągnął mnie z opresji :553: przez kochanych tirowców przy ostrym hamowaniu przy wyprzedaniu sznurka tirów :563:
- przestrzeń we wnętrzu i bagażniku :fcp18 w kufrze to chyba będę wozić śpiwór i jaśka :fcp2

Minusy:
- lejąca się woda w deszcz z klapy
- brudząca się boczna szyba na wysokości lusterka
-ciężko znaleść pozycję za kierownicą. Aby właściwie ustawić fotel aby mi w boku nie strzykało zajęło mi to 5-6 tyś km. Ale teraz jest ok.
- za mały jak dla mnie schowek po stronie pasażera

Usterki:
- schodzący lakier z wewn. strony zderzaka. Ale to już historia i mam chlapacze :fcp2

Tak poza tym żadnych Gerconizmów. Nic się nie urwało, nic nie odpadło, nic nie spadło na łeb, nie nie skrzypi, no może czasami słychać mocniej jak pracuje zawieszenie na naszych "idealnych drogach".

Wszystkim obecnym a szczególnie przyszłym użytkownikom polecam aby jednak dopilnować 2 rzeczy (mata w bagażniku oryginalna fordowska jest super), oraz chlapacze - wymuście na dealerze, naprawdę mniej się brudzą boki furki.

Pomyślności dla wszyskich :fcp26