Cytat:
|
Napisał sylwek70r
Ja mam ten sam problem z mondkiem 2002r tdci 130 KM , sprowadziłem go gdy miał 141tys teraz ma 160tys km.W ciągu tego okresu zdarzyło mi się na 4 i 5 biegu ,że zapalały się świece żarowe i musiałem stawać, po ponownym uruchomieniu już było zawsze ok. Pocieszam się że już go rozgryzłem - przynajmniej tak mi się wydaje. Otóz świece zapalają się gdy np mam na 3 biegu prędkość 60 km /h i wrzucam 4 bieg jednocześnie naciskając mocniej pedałem przyspieszenia - lub mam na 4 biegu80- 90km/h i wrzucam 5 bieg i naciskam mocniej pedałem przyspieszenia.
Świece nie zapalają się nigdy gdy rozpędzę do 80 na 3 biegu i wtedy 4 i tak samo na 4 do 100-110 i wtedy 5
Generalnie jeżeli nie naciskam zbyt mocno na pedał przyspieszenia na 4 lub 5 to nic się nie dzieje - ale wiadomo przy wyprzedaniu bywa różnie. Moja rada -zamierzasz wyprzedzać - nawet jak wydaje ci się że zapas mocy jest dostateczny na 4 biegu zredukuj do 3 gaz i wtedy4 i analogicznie gdy jedziesz na 5 biegu - niestety ten typ tak ma - u mnie sprawdza się to w 100%-ach. Jestem doświadczonym kierowcą,który przejechał przeszło mln km.
|
Nie kolego!, ten typ tak nie ma, po prostu dla własnego bezpieczeństwa napraw to.