View Single Post
Stary 11-03-2008, 21:50   #33
azet
ford::professional

Model: mondeo mk IV
Silnik: 1,6
Rocznik: mikołaj '07
Domyślnie Re: [Mk4] Wymiana fabrycznych przednich tweeter'ów na JBL

Cytat:
Napisał keisim
Hehe... no i są już pierwsze "ofiary" mojego posta :fcp1

azet, jeżeli tylko:
A) nie zwarłeś żadnego przewodu do masy samochody (nie zwarłeś, co? :fcp13 )
B) wykonywałeś prace przy wyłączonym radiu,
...to przeróbka nie miała prawa wpłynąć na funkcjonowanie czegokolwiek w samochodzie.

Na gnieździe fabrycznego tweeter'a masz oznaczenia + - , sprawdź który przewód wchodzi na który pin i podepnij:
- czerwony przewód nowego tweeter'a do przewodu, który wchodził na pin +
- czarny przewód nowego tweeter'a do przewodu, który wchodził na pin -
...czy to po chłopsku jest?? :fcp1

Np. w prawych drzwiach powinieneś połączyć przewód fioletowo/pomarańczowy z czerwonym i żółto/pomarańczowy z czarnym.

Pół biedy jeżeli podłączyłeś oba głośniki odwrotnie ale jeżeli tylko jeden źle a drugi dobrze to będą grały w przeciwfazie a to nie będzie brzmiało dobrze :fcp1 . Objawia się to np. tym, że dźwięk mono odtwarzany z obu głośników będziesz słyszał nie w środku sceny (między głośnikami) tylko na obrzeżu, jak surround :fcp4

Radio już dojechało - co ciekawe przyszło w oryginalnym Fordowskim pudełku, ma nawet plastikową wytłoczkę na froncie. Wygląda jakby nigdy nie było zakładane do samochodu, brak śladów po śrubach przy otworach mocujących... jutro rano jadę założyć do ASO.
upssss :fcp19 przy wyłączonym radiu , powiadasz, hmmmm......... ekhem..... yyyyyy......, ten ... dalej ......., kurcze ciemno w garażu było a ja elektryk zielony jestem i nie znalazłem tych oznaczeń + -, jutro zajrzę jak ja to podłączyłem, radio chodzi. ufff.