Temat: [Focus 1998-2004] Stuki prawy tył
View Single Post
Stary 23-03-2008, 17:44   #16
Bloob
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 1999
Domyślnie Re: Stuki prawy tył

A propos tematu "stukanie z tyłu" jeszcze. Ok. 1,5 roku temu pojawiły lekkie acz dobrze rozchodzące się stukania, nieco "sprężyste", przy pokonywaniu nierówności. Mniej więcej z tyłu, po lewej. Jako, że dłubanie to nie moja specjalność - odwiedziłem 3 warsztaty, "sprawdziłem" koła, elementy zawieszenia, mocowanie tłumika - nic. Stukało dalej.

Wytrzymałem 2 tygodnie. Posadziłem siostrę za kierownicą, kazałem jej jeździć po drogach w okolicy (głównie betonowe, popękane i podziurawione płyty - słowem idealne), sam siadłem z tyłu. Po paru minutach nasłuchiwania, rozkładaniu z tyłu siedzeń i kanapy, zaglądaniu do bagażnika od środka - znalazłem przyczynę.

Okazało się, że przetarła się plastikowa osłona przewodu hamulca ręcznego (w miejscu, gdzie jest on podwieszony do podwozia, mniej więcej pod tylną kanapą) - i na nierównościach, gdy ręczny jest zwolniony, luzu było na tyle dużo, że robiła się grzechotka. W warsztacie trudno to wykryć, bo zazwyczaj ręczny jest zaciągnięty, a przewód - sztywny. Rozwiązanie problemu - przywrócić izolację.

Oczywiście nie twierdzę, że to ten przypadek... Ale jakby ktoś kiedyś szukał - to może znajdzie. :-)

Pozdrawiam,
Bartek

--
Focus 2.0 16V '99 sedan
Bloob jest offline   Odpowiedź z Cytatem