Re: Nowe ASO w Krakowie - Wikar
Witam
Byłem w serwisie Wikar - Kraków ... i totalna porażka.
Ponieważ auto na gwarancji zakładałem u nich moduł świateł dziennych.
Koszt to 200zł.
Po dwóch dniach moduł przestał działać i dodatkowo wystąpił inny problemy (po zainstalowaniu modułu):
- po dłuższej jeździe mogę przekręcić kluczyk (wyłączyć), a silnik i klimatronik dalej pracują. Aby to wyłączyć należy wyłączyć światła.
Jak na razie pierwsza wizyta i klapa.
Jestem umówiony na reklamację usługi.
.....
No i dalszy ciąg - po pierwszej reklamacji, po krótkim czasie moduł znowu zaczął się "wygłupiać".
Aktualnie jestem po drugiej naprawie reklamacyjnej i jak na razie moduł działa.
.....
Ale teraz stwierdziłem, że z modułem nie działa regulacja podświetlenia deski.
Na wstępie w serwisie stwierdzili "ten model tak ma"
Mam odmienne zdanie bo w poprzednim Focusie 1 miałem moduł i wszystko działało OK.
Poza tym, przecież Ford robi wersję skandynawską z dziennymi.
Jestem umówiony na kolejną wizytę.
Jednak dało się uruchomić i ściemnianie deski działa => kilka reklamacji instalacji "głupiego" modułu świateł dziennych
[dodano]
1) Porażek ciag dalszy
Wymieniłem mondeo mk3 na mk4.
Miesiąc przed końcem gwarancji podjechałem na dodatkowy przegląd (płatny) aby sprawdzić czy nie trzeba zrobic czegoś na gwarancji
Znaleźli jakiś problem z wtryskami.
Zostawiłem auto rano.
Po południu żona odebrała auto i telefon do mnie, że nie może się "dowlec" autem do domu.
"Zawrotka" do serwisu => serwis idzie w zaparte, że wszystko OK.
Serwisant nie był w stanie wjechac autem na stanowisko =>potweirdzili, że auto nie sprawne i naprawili.
Jak mogli wydać auto nie naprawione? Czy nikt go nie uruchamiał?
Czy myśleli, że jakoś się uda?
Jak dla mnie - niekompetencja do kwadratu => więcej tam nie pojadę
2) Przy mnie inny klient klął - był umówinoy na konkretną godzinę
Naprawa miała być na 30 minut, a facet czekał już 2 godziny i końca nie było widać
3) Inna żenująca sytuacja
Przyjeżdża facet aby sprawdzić auto przed zakupem.
Serwis Forda Wikar, poleca mu aby na sprawdzenie podjechał do Feuverta, bo oni nie mają ścieżki diagnostycznej aby sprawdzić auto.
Czy to jest profesjonalny serwis?
Sądzę, że wielu klubowiczów ma lepiej wyposażony garaż.
[dodano]
4) Do listy porażek z firmą Wikar - dodam jeszcze jedną
Ponieważ ktoś mi uszkodził lusterko pasażera w mondeo mk3 / 2006 => kupiłem na allegro używkę
Akurat trafiło mi się, że lusterko było od wersji ghia = z lampką podświetlającą podłoże
Przy samodzielnej wymianie lusterka stwierdziłem, że w drzwiach jest wiązka pełna, a potem brakuje kabli i nie działa mi podświetlenei podłoża w lusterku
Podjechał do Wikara, wyjaśniłem jaka sprawa , powiedziałem że chce uruchomić podświetlenie = dołożyć dwa kabelki i do 200zł mogą robić
Przyjeżdżam, mówią mi że należy się 60zł - ja szczęśliwy, a oni dodają że 60zł to za samą diagnoostykę
ASO Wikar stwierdziło, że do lusterka nie dochodzi prąd - tyle to ja wiedziałem bez płacenia 60zł
Na pytanie gdzie kończy się pełna wiązka i gdzie brakuje - już nie umieli odpowiedzieć, bo zrobili standardowe test
Dopiero wtedy powiedzieli mi że jeśli chcę mieć podświetlenie lusterka, to koszt wiązki 500zł + robocizna 500zł
Powiem, że poczułem się oszukany, naciągnięty => wyrwali 60zł za coś co wiedziałem przyjeżdżając do nich i mówiłem przy zostawiania auta
Chyba nie mają zbyt wielu klientów i każde 10zł się liczy (wyrwane od klienta)
5) Przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa
W Mondeo mk3, miałem zwykłe zegary = bez komputera pokładowego
Wyczytałem na forum, że należy przeprogramować zegary aby mieć komputer pokładowy
Podjechałem do Ford Wikar czy mi to zrobią. Usłyszałem, że takiego czegoś nie da się zrobić
Aby mieć komputer pokładowy, to muszę wymienić zegary + wiązkę => koszt ok 4000zł
Podziękowałem i w Czeladzi znalazłem człowieka (adres z forum), który przeprogramował mi zegary za 80zł => koszt komputera to 80zł + benzyna za trasę Kraków - Czeladź
Dobra rada - omijajcie ten serwis z daleka
pozdrawiam
Arturek
P.S. Wikar pracuje tylko do 18-tej, a Euro Car do 22-giej
P.S. 2 Jakiś czas po napisaniu tego postu, Wikar wydłużył godziny pracy.
Ostatnio edytowane przez arturek ; 06-08-2018 o 06:54
|