View Single Post
Stary 17-04-2008, 23:03   #24
darnel
ford::expert

Model: Mondeo mk5 Vignale
Silnik: 2,0 ecoblue AWD
Rocznik: 2020
Domyślnie Re: licznik podoba wam sie ?

1. W Twoim escorcie kłopot ze ścieraniem odpada-nie ma tam żadnej farby. Nic z tym nie trzeba robic.
2. Nie są białe. Akurat jaskrawośc podświetlenia taki efekt na zdjęciu dała.
3. Poprowadziłem dwa druty 2,5 mm kwadrat pod zegarami na ich kształt , do nich przylutowałem diody a druty podłączyłem do zasilania przewodami od żarówek z oświetlenia zegarów.
4. Kupiłem regulator napięcia, wpiąłem się pomiędzy diody a zasilanie i podłączyłem do niego potencjometr, który wyprowadziłem na deskę obok regulacji wysokości świecenia świateł mijania.
5. Diód jest (już dokładnie nie pamiętam-opisałem w temacie "podświetlenie zegarów") około 25 w sumie. Pod spód niebieskie a w miejsce żarówek oświetlających-2 białe. Diody przylutowałem do instalacji z drutu (ww). Kupiłem wcześniej drugi licznik i na nim spokojnie działałem. jak był gotowy, to przełożyłem. Wskazówki pomalowłem czerwoną farbą fluorescencyjną (tu musiałem się napocic, żeby wyglądało jak trzeba, bo ze zrozumiałych względów malowałem je założone na zegarach). Wszystkie diody spiłowałem na szlifierce, aby uzyskac rozproszenie światła. Podobnym "systemem" oświetlam klawiaturkę kompa o tej porze dnia-listwa z plexi z 10ma diodami z zeszlifowanymi soczewkami. Ładnie i ekonomicznie