Re: [MK4]Właściciele MK4 silnikiem 2.0 Duratec 145KM łączmy się!
Ufff :551: ... Panooooowie, spokojnie :fcp1
Tak to zwykle bywa, że każdy swoje chwali ale nie dajmy sie ponieść :fcp2
Jako właściciel TDCi też nie mogę zgodzić się z zarzutami odnośnie niższej trwałości benzynki. Poprzednim moim autkiem był P406 2.0 136KM benzyna - miałem go od nowości do 250kkm a teraz jeździ nim szwagier. W silniku poza czynnościami eksploatacyjnymi i drobnostkami typu wymiana czujnika podciśnienia nie było robione NIC i nadal jeździ praktycznie jak nowy. Wystarczy sięgnąć do czasopism motoryzacyjncyh aby dowiedzieć się, że mit o trwałości diesel'i w osobówkach jest już przeszłością. Wysilone ropniaki z turbosprężarką nie pracują już w tak komfortowych warunkach jak stare poczciwe klekoty. Dzisiaj powinniśmy przyjmować, że trwałość jest co najmniej na takim samym poziomie, o ile nie na korzyść wolnossących benzynek :fcp1 ... poza tym te kwestie należy rozpatrywać przy porównaniu dwóch konkretnych jednostek a nie w dyskusji ogólnej diesel vs. benzyna.
Dla mnie to nie oszczędności czy trwałość przemawiają za wyborem diesel'a a jego charakterystyka! Jak dotąd jeździłem samymi benzynkami (132, 125p, Croma, Uno, Astra, Megane, 406) i po przesiadce na TDCi zakochałem się w tym jakie odejście ma samochód przy niskich obrotach :fcp12 , jak łatwo można wyprzedzać bez redukcji, jak miłe odczucia są w kabinie gdy silnik kręci się do 2,5-3k obr/min a autko sprawnie przyspiesza. Są i minusy - turbodziura w TDCI jest (1-2sek.) i trzeba się do niej przyzwyczaić...
Ideału nie ma - przy wyborze trzeba kierować się indywidualnymi preferencjami... i kasą :fcp5 , gdyby nie ta przeszkoda to najchętniej pomykałbym 3-3,5 litrowym turbodizelkiem z dwusprzęgłowym DSG :fcp2