View Single Post
Stary 21-04-2008, 22:01   #1
iraas
ford::average

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 1.8TDCI 125 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie [MKIV] 1.8 TDCi - po 20.000 km i 4 miesiące

Witam wszystkich forumowiczów :fcp29

Ostatnio nastał czas na podsumowania na forum.
U mnie dziś podwójny jubileusz - 4 miesiące temu wyjechałem z salonu i przejechałem 20.000 km. Jestem po pierwszym przeglądzie.

Niestety na forum głównie są dyskusje nt wersji mocniejszych, a ja chcę dać również szanse zainteresowanym tym motorkiem i od niego zacznę:

Silnik: po 20.000 żadnych problemów z silnikiem, chodzi jak złoto. jestem bardzo zadowolony z osiągów (moc/przyspieszenie/prędkość max.). Szczególnie jestem zadowolony ze zużycia ON. Średnie zuzycie z 4 miesięcy to 7,0 l/100km (sumarycznie). Natomiast na trasie - Poznań-Leszno-Mikołajki-Poznań-Leszno-Poznań około 1200 km z 5 osobami na pokładzie i pełen bagażnik zuzycie paliwa 5,9 l/100 km. Na mieście apetycik troszkę większy, ale przy dynamicznej jeździe nie przekracza 8,0 l/100km. Więc generalnie rewelacja.

Koszty - pierwszy przegląd zamknąłem się w 500 zł.

Ogólnie polecam tę jednostkę napędową, drugi raz dokonałbym tego samego wyboru. :fcp4

Co mi dokuczało przez 20.000 km.
- wada lakieru na zderzaku - na gwarancji usunięto
- wypieła się tapicerka na fotelu kierowcy - usunięto na przeglądzie
i to na tyle z dokuczliwości
- drobne braki w ergonomii - szczególnie usytuowanie przycisków od szyb
- przez miesiąc przyzwyczajałem się do fotela, teraz jest O.K.
- lejąca się woda przy otwieraniu bagażnika, już teraz podczas deszczu wiem jak otwierać aby się nie zalać :fcp4
- niestety ale widać że kluczową rolę przy konstrukcji auta brali udział księgowi - fatalne wykończenie tapicerki w okolicy pedałów i kilku innych miejscach
- Bardzo mały schowek przed pasażerem. Generalnie to jest tu mało schowków
- brudząca się boczna szyba na wysokości lusterek, ale jest lepiej niż w innych markach jakimi jeździłem

Co mi pasi w tym samochodzie:
- zawieszenie i ESP - to jest rewelacja - choć autko jest trochę nerwowe jak się jedzie szybko po dziurawych drogach i w koleinach, na gładkich równych asfaltach jest przyspawany.
- rewelacyjny układ hamulcowy skuteczność/trwałość
- przestrzeń - 5 dorosłych osób na pokładzie 1200 km i nikt nie narzekał że mu ciasno czy nie wygodnie :fcp4
- sprawny układ ogrzewania/klimatyzacyjny
-wygląd zewnętrzny i wewnętrzny
- silnik
- koszty eksploatacji
- brak DPF i problemów z nim związanych

Czego mi brakuje/brakowało w samochodzie:
- chlapacze - zamontowane
- czujniki parkowania - mam już na oku jakie założyć- niestety ale widoczność do tyłu to raczej fatalna jest :fcp25
- CD z MP3 :542:
- bardzo ubogi komputer pokładowy (jeśli to tak można nazwać).

Ogólnie mój samochód oceniam 8/10. :fcp4