Temat: [Mondeo 2000-2007] Olej silnikowy ale jaki
View Single Post
Stary 23-04-2008, 00:15   #83
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
Domyślnie Re: [Mk3] Olej silnikowy ale jaki

Cytat:
Napisał Hasan1
z tego co widzę wszyscy mają zalane 5W30 Forda. Zastanawiam sie czemu ja mam akurat taki.
Wszyscy? bzdura. Kogo stać bądź dba o silnik to leje coś z klasą a nie ten syf. Czemu masz taki? Bo tam gdzie on jeździł ludzie dbają o samochody i nie zalewają byle ****em.
Cytat:
Napisał tomiscorpio
Ja nadal nie rozumiem jak wy rozrozniacie czy olej jest dobry czy zly.

Bo jak to ma polegac na tym ze olej w ktorym 10% to koszty produkcji a 90% to reklama i wszedzie sie wala ich ulotki reklamy kontra olej ktory nie jest reklamowany i na cene sklada sie koszt produkcji i posrednicy.

Oczywiscie im wiecej reklamuja to lepiejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przede wszystkim, nie kupuje olei które są normalnie sprzedawane w Polsce. Po drugie o jakości decyduje przede wszystkimi baza estrowa oleju oraz norma ACEA. Jeśli całe życie używasz np standardowych klocków i tarcz hamulcowych, to nie widzisz różnicy mimo że firmy są inne. Dopiero kiedy kupisz lepsze np sportowe to stwierdzisz ze różnica jest ogromna. Tylko po co lepsze skoro te też działają i hamują, a no po to by Cię nie zawiodły w nieoczekiwanej sytuacji. Długość hamowania na standardowych tarczach i klockach jest jak tani olej który szybciej wykończy Twój silnik i jednocześnie go ograniczy.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem