Re: BLOS - opis, monatż i regulacja.
Odnośnie zawartości oleju w benzynie, to nie bierzcie tego co napisał Kimura tak dosłownie. Chyba jasne że nie chodzi o taki olej jak jest w dwusowach, Benzyna oprócz czystej suchej etyliny zawiera też dużo różnych syfów, np dodatki zwiększające liczbę oktanową, i dodatki smarujące chociażby żeby ulżyć wtryskiwaczom. dresat spróbuj odtłuścić jakąś powierzchnię benzyną a później pomalować farbą, nie będzie się trzymała bo benzyna pozostawia małą tłustą warstewkę, można to wyczuć nawet palcem. Natomiast benzyna extrakcyjna (nie lakowa) nie zawiera już żadnych smarów i nie zostawia żadnych osadów. Chociaż ja do super odtłuszczania używam sprayu do czyszczenia hamulców albo styków elektrycznych.
Odnośnie tej teorii opary_benzyny+powietrze VS gaz+powietrze to wszystko na to wskazuje że lambdy będą się różniły dla uzyskania tej samej mocy, co potwierdzają też wykresy Gondoljerzego.
Więc np na jałowym biegu, żółta-uboga dioda na wskażniku podczas pracy na gazie będzie optymalna, podczas gdy na benzynie optymalna będzie zielona.
Jeszcze dorzucę kolejną hipotezę: zbyt bogata mieszanka na gazie może spowodować obniżenie temperatury sondy lambda która zacznie podawać wyniki jak dla ubogiej mieszanki. I wskaźnik będzie pokazywał że jest ubogo, a w rzeczywistości jest bardzo bogato tylko że spaliny są zimniejsze i sonda nie może osiągnąć swojej temperatury pracy. I coś w tym może być, szkoda że zamówiłem sondę 1-przewodową, gdybym zamontował sondę z własnym podgrzewaniem to wykluczyłbym przynajmniej ten problem z niedogrzaniem.
Gondoljerzy, dzięki za sugestię o tej masie, pociągnę z silnika. Natomiast na benzynie wskaźnik pokazuje dobre wskazania, że aż miło patrzeć podczas jazdy, jak lata po zielonych diodach, szczególnie w nocy wygląda jak Knight Rider, he he. qrde musze też rozwalić ten mój reduktor, nie taka prosta sprawa jednak, myśłałem że wystarczy wykręcić radełkową.
|