Slawko, niby tak by sie wydawalo, dlatego stad moje pytanie. Nutkeniepewnosci poddal mi moj olejarz (ja sie na tym nie wyznaje) mowiac ze do niektorych skrzyn forda i innych aut (manualnych) leje sie czerwony olej, czyli ATF... troche to zburzyło moj swiatopoglad i zaczolem drazyc temac.
I tu nasunelo mi sie pytanie, czy (bo to mozliwe) moze faktycznie w niektorych skrzyniach jest czerwony olej, ale, czy to napewno jest ATF? Bo nie dowierzam "fachowcom" a wierze ze ford mogl wymyslec sobie swoj jakis specjalny przekladniowy olej syntetyk, lub pol syntetyk, jak np ten 75W80 i moze on sobie byc w oryginale czerwony naprzykład
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. stad moje drazenie
Poniekad oczywiscie powodem drazenia calosci bylo to ze zajechalem moja skrzynie (B5, ess '90) ktora powinna jeździc na SAE 80W a zalalem jej zwykle 80W90.
PS nowa skrzynia, na SAE80W wyje jak .... nie powiem co, i mam teraz dalej zagwozdke, czemu.