Temat: [Mondeo 2000-2007] Olej silnikowy ale jaki
View Single Post
Stary 29-04-2008, 20:35   #104
ogodaw
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: Mondeo MK3, MK4 VW Touareg
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM, 2.5T, 3,0 TDI
Rocznik: 2001 JEST 2007
Domyślnie Re: [Mk3] Olej silnikowy ale jaki

Witam właśnie jestem po wymianie filtrów i oleju, chciałbym się podzielić wrażeniami. :fcp26
Po pierwsze wymieniłem filtr powietrza firmy MANN i tu zaskoczenie, zaraz po wymianie olbrzymia różnica w pracy silnika. A mianowicie cichsza praca i większa odczuwalna moc, moim zdaniem 15000 km to za dużo na filtr powietrza max to 8000 km, nie koniecznie zasługa tej firmy po prostu nowy.
Później wymieniłem olej na Liqui Moly Leichtlauf Special 5W30 pełny syntetyk, wcześniej FORMUŁA E FORD 5W30, na razie za krótko jeżdżę na tym oleju aby coś powiedzieć ale wydaje mi się że trochę silnik się wyciszył, ale może to przez to że jest po prostu nowy olej?
Trzecią rzeczom jaką zrobiłem to wymiana filtra paliwa, wcześniej zakładałem firmy FILTRON ale się na mordowałem, po pierwsze to ta rurka wystająca z filtra w kierunku wyjścia, była lekko za szeroka i nie mogłem wcisnąć tam tego mocowania (ręce opadały :565: ), w końcu się udało i zaraz napotkałem drugi problem, cały filter okazał się za szeroki i nie mogłem go wcisnąć do tego metalowego mocowania (totalna porażka) ale na szczęście też się udało, po kilku godzinach przy głupim filtrze. Pisze o tym gdyż kupiłem wczoraj filtr firmy MANN i myślałem że mnie czeka ciężka przeprawa, a tu wręcz przeciwnie wszystkie rurki idealnie pasują, szerokość filtra także idealna super sprawa w 15 minut i gotowe. Polecam do Mondeo MKIII TDDI 115 KM, filtry firmy Mann.
Ale najważniejsze że wszystko wymienione i kolejne 15 000 km przede mną. Trochę to kosztowało ale na tym nie można oszczędzać.
Pozdrawiam :fcp26
ogodaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem