Re: Wysokie spalanie
Sprawdź Kolego sondę lambda i przepływomierz powietrza. Gdy któryś z tych elementów nawala to zużycie paliwa rośnie (nieprawidłowy skład mieszanki).
A nawiasem mówiąc ja też ma 1.4 i taka to przypadłość tych silniczków, że dużo palą w stosunku do swojej pojemności i mocy. Ale to nie ich wina... po prostu focus trochę waży wersja podstawowa tzn bez klimy i tylko z kierowcą to około 1150 kg, wystarczy jakiś "większy" pasażer lub dwóch, trochę rupieci w środku i jakiś tam bagaż i masz 1400kg jak nic.
Jeśli chodzi o moje spalanie to ja już nawet na nie nie patrzę bo się nie mam zamiaru denerwować :fcp24
Staram się jeździć bez szaleństw a i tak w mieście mam spalanie średnio 9-9.5 litra. Bywało całkiem niedawno nawet na wiosnę (nie wspominając o zimie), że spalał średnio 10.5-11.5 przy lekko przykorkowanych skrzyżowaniach ale zaznaczam, że mój stoi pod blokiem pod chmurką i do roboty mam parenascie km przez całe miasto więc zanim się zagrzał to zjadł trochę benzynki.
1.4 to jest dobry do autek z niższej półki (A i B) typowo miejskich "maluchów" i dla emerytów.
Na trasie jest lepiej bo do 5.5 l/100 km zejdę bez problemu.
Jednego tylko żal z tym silniczkiem, że autko jakim jest focus jest naprawdę ładne i dobre a ten mułek 1.4 to psuje efekt wszystkiego. Sama świadomość, że jedziesz np trasą i musisz kogoś wyprzedzić i zbierasz się i rozpędzasz a ktoś jakimś parchem 15letnim ale lżejszym i z pojemnościa 1.6 lekko dołoży i Ci się śmieje w lusterko. Po pierwsze to niebezpieczne a po drugie wkur...jące niesamowicie. Ja osatnio na trasach to już leję na wszystko, i jadę max 80-90km nie mam zamiaru się irytować tym mułem.
Koledzy z forum z silniczkami >= 1.6 często stwierdzają mniejsze spalania niż nasze 1.4.
Zetec 1.6 to już fajny "miejski" i na trasę motorek.
Ja ostatnio zastanawiam się nawet nad sprzedażą tego muła.
|