Re: Wysokie spalanie
Spróbuj kolego przez jakiś czas zalewać Pb98. Ja kiedyś kilka razy przeprowadziłem mały teścik. Wyjeździłem do cna 95tkę i nalałem pełny bak 98 (BP98 Ultimate) i zauważyłem, że spaliło mi jej mniej niż 95. Tak wyszło że na 95 i 98 robiłem w ciągu paru tygodni kilka razy pod rząd tą samą trasę do rodziny tzn. Nowy Sącz -> Wrocław i z powrotem. Raz na 95, raz na 98, raz na 95, raz na 98. A że odległość dla wszystkich "testów" była taka sama plus minus 10-15 km (co przy prawie 1000km tam i z powrotem nie ma żadnego znaczenia) jest dla testu dość wiarygodna .
I co wyszło, na 98tce spalanie mniejsze o około 0.5 litra - to było wyraźnie widoczne, lepsze kultura pracy silniczka (mułka 1.4) tzn. chodził ciszej i ciut lepiej się zbierał na niższych obrotach.
I powiem szczerze teraz już leję do niego 98tkę, spala ciut mniej niż 95tki niezależnie od trasy i obciążenia. A chodzi ciszej.
Ta różnica w cenie te parę groszy i tak się zrównuje mniejszym spalaniem.
Aha co mi jeszcze przyszło z doświadczenia z dawnym autem żony - sprawdź filtr powietrza i ewentualnie wymień na nowy , to są groszowe sprawy. Dobry zamiennik do Focusa to filtr Filtrona w cenie bodajże 23 złote. Ja jeżdząc po mieście niestety wymieniam go co pół roku do roku. Po tym czasie jest prawie czarny.
Pozdrawiam i napisz jak tam walka ze spalaniem... he he
|