View Single Post
Stary 05-05-2008, 20:27   #1
kapir
ford::amateur

Domyślnie [MK3] Dylemat przed zakupem

Cześć,
Zastanawiam się nad zakupem mondeo 2.0 16v z rocznika 2001/2002 z przebiegiem do 100 000. Docelowo chciałbym go przerobić na gaz [sekwencyjny w kwocie do ok. 3500 zł] i tu spora zagwozdka. Przeglądnąłem już chyba 1000 stron dotyczących mondziaków i im więcej czytam, tym jestem głupszy. Mam parę pytań w celu uporządkowania wiedzy:

1. Czy któryś z forumowiczów miał poważną awarię (wypalone gniazda zaworów) spowodowaną LPG? po jakim przebiegu? i jaki był koszt remontu?
2. Jak to jest z tym sprzęgłem? Jakie rzeczywiście wytrzymuje przebiegi? i czy każdy remont to koszt ok. 3000 zł?
3. Jaki są koszty eksploatacji zawieszenia? Co ile kilometrów i jakie są najczęściej usterki?

Mam jeszcze pytanie natury ogólnej - jak się ma mondeo w stosunku do bezpośredniej konkurencji - avensisa i passat (te właśnie autka rozważam opcjonalnie). Może któryś z was jeździł trochę więcej konkurencją i ma jakieś odniesienie, szczególnie w aspekcie porównania kosztów eksploatacji i napraw? Pytam bo się trochę przeraziłem, że kupię auto skarbonkę, która będę głównie remontował. tymczasem volkswagen i toyota kuszą nimbem niezawodności - jak to jest rzeczywiście?
--
Pozdr,
Ireneusz Kapusta
kapir jest offline   Odpowiedź z Cytatem