Temat: [Mondeo 2000-2007] Olej silnikowy ale jaki
View Single Post
Stary 09-05-2008, 18:48   #136
shamrock
ford::amateur

Domyślnie Re: [Mk3] Olej silnikowy ale jaki

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała
Wychodzi na to że baza estrowa oleju, domieszki oraz normy jakie spełnia nie ma znaczenia. Ciekawa teoria ;-)
Owszem ma znaczenie, większość olejów jest produkowana na bazie ropy parafinowej, ale oczywiście każdy producent używa tylko wyselekcjonowane partie ropy surowej o małej zawartości parafiny :fcp4. Ta tere fere. Nie chcę się tu rozwodzić na temat składu oleju silnikowego, kto jest dociekliwy to sobie doczyta. Z tymi normami to jest różnie, ale myślę, że koncerny nie przyznają aprobat producentom na piękne oczy (Castrol Edge TD do pompowtrysków spełnia przykładowo normę VW 505.01 i co? I nic. Niektórzy twierdzą, że to g...). Ale wracając do tematu FORD FROMULA E 5W30 to olej mineralny o podwyższonych parametrach. A dlaczego producent (czyli ktokowliwek go tam rozlewa) podaje, że to półsynetyk - odpowiedź jest tutaj http://www.opieoils.co.uk/pdfs/You-get- ... ay-for.doc - po angielsku niestety. Tak więc nie dajcie się zwariować z tymi olejami. Zgadzam się z tym co już było pisane: trzymać się zaleceń producenta do klasy i lepkości, nie sugerować się ceną przy zakupie, nie oszczędzać na oleju, lepiej wydać trochę więcej na olej niż potem na mechaników. Mój Mondek przerabia już 3 olej (nie widziałam co było lane wcześniej) - wpierw mi spec w warsztacie zalał Mobilem SuperDiesel (bo stwierdził, że przy tym przebiegu to już musi być 15/40)-porażka, po miesiącu do wymiany na właśnie Forda 5W30- trochę lepszy wynik, popychacze odetchnęły, teraz Castrol TD 10W/40 i jest git, żadnych dolewek, żużycie paliwa kapkę spadło. Właśnie szykuję się do kolejnej wymiany, prawdopodobnie będzie to Quaker lub Motul.
shamrock jest offline   Odpowiedź z Cytatem