Re: BLOS - opis, monatż i regulacja.
Dziwna sprawa ale wskaźnik który wczoraj rano nie działał, jeszcze tego samego popołudniu zaczął działać, i dzisiaj rano też działał normalnie. Wszystkie połączenia kabli mam zrobione perfekcyjnie, na wtyczki , wszystko polutowane, może to od temperatury bo wczoraj rano było dosyć zimno.
Odnośnie wskazań, to na gazie na wolnych obrotach i przy przyspieszaniu, wskazania są normalne, czyli albo optymalnie zielono, albo wzbogacenie (żółte i czerwone).
Natomiast podczas łagodnej jednostajnej jazdy poniżej 2tyś obr. mieszanka robi się bardzo uboga, czerwone diody.
Mam pewne podejrzenie że może to być przez recyrkulacje spalin w moim silniku. Zawór EGR jest zamknięty na wolnych obrotach i podczas przyspieszania (wtedy wskazania są dobre), natomiast podczas jednostajnej jazdy powinien się otwierać aby wpuścić do dolotu spaliny (wtedy jest ubogo).
Właściwie ta recyrkulacja jest aby właśnie zubożyć mieszankę, co obniża temperature komór spalania, zapobiega spalaniu stukowemu i zmniejsza emisję NO.
Może to zdaje egzamin przy jeździe na benzynie ale na wysokooktanowym LPG powoduje niepotrzebne zubożenie mieszanki. Pozatym po co ładować spaliny z gazu spowrotem do silnika, myślę że LPG spala się całkowicie, powstaje jedynie CO2 i woda.
|