Wysokie obroty "na sucho" - czy to może być sprzęgło?
Witam wszystkich.
Mam prośbę o pomoc.
Od stycznia br. jeżdżę Fuzją 1,4 w dieslu. Jakiś czas temu pojawił się taki niepokojący objaw że na wyższych biegach (4,5) przy ostrzejszym dociśnięciu gazu samochód się jakby "przegazowywał" tzn. wciskam gaz, obroty idą natychmiast bardzo ostro do góry, ale samochód nie ciągnie. Po sekundzie dwóch obroty spadają no "normalnego" poziomu i normalnie zaczynają stopniowo rosnąć, a samochód przyśpiesza. Tak jakby na chwile się zatykał przy ostrzejszym dogazowaniu. Przyznam że zbagatelizowałem ten problem, ale po kilku tygodniach zaczęło się to robić również na niższych biegach.
W pierwszej chwili pomyślałem ze to może być filtr paliwa. Wymieniłem go i nic to nie dało.
podjechałem do ASO w którym Pan bez podłączania do komputera stwierdził że to sprzęgło do wymiany i wycenił na 1800-2500 pln w zależności od poziomu zniszczeń :fcp15
Co o tym sądzicie?
Że przesadził ostro z ceną to wiem, ale czy to w ogóle jest kwestia sprzęgła? Problem występuje nie tylko tuż po zmianie biegu. Tzn np. jadę na trójce jakiś czas stabilnie z prędkością 50 km/h i gdy daję ostro gazu jest to samo.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
|