View Single Post
Stary 11-06-2008, 18:26   #39
pawulons
ford::average

Model: Ford Mondeo GHIA
Silnik: 2.0 TDCI 131 KM
Rocznik: II.2005
Domyślnie Re: [MK3] 2005r, TDCi 130KM, za niskie obroty po odpaleniu

Witam. Zobowiązałem się poinformować co było u mnie przyczyną objawów jak w temacie, tak więc nadaję.

Wczoraj odebrałem ostatecznie od mechanika auto. Chodzi fantastycznie, jak nowy, żadnych problemów z zapalaniem, dymieniem, chodzi cichutko nie klekocze. Jak nowy!!!
Co zrobiono? Po stwierdzeniu uszkodzenia mechanicznego wtryskiwaczy i ich wykręceniu okazało się, że w układzie paliwowym są opiłki metalu, które są powodem uszkodzenia wtryskiwaczy. Została rozebrana pompa i okazało się, że uszkodzeniu uległo łożysko tzw. igiełkowe (tak mi powiedział mechanik), które jest smarowane tylko olejem napędowym. Jest ono bardzo delikatne i niestety nie wytrzymało naszego ON. Pompa została naprawiona (850 zł) plus wymiana wtryskiwaczy (1000 zł za sztukę). No i mundek chodzi jak marzenie!! Polecam przy wymianie wtrysków sprawdzenie układu paliwowego i jeśli zostaną wykryte opiłki to naprawiajcie łożysko pompy bo inaczej po kilku tysiącach kilometrów problem może się powtórzyć. Podobno w wielu przypadkach uszkodzeń wtryskiwaczy to pompa a właściwie to łożysko jest winne.