View Single Post
Stary 13-06-2008, 23:02   #33
orsh
ford::average

Domyślnie Re: [MK3] TDCI 130KM automat - kto ma ? opisy samochodu-problemy

Ford mondeo, 2004, 130km, tip tronic bo chyba do tych ten post byl skierowany kolego joj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przebieg ok 120000, kombi

Wymienione:
kompresor klimatyzacji (zatrzymal mnie na drodze)
kilka dni temu pierwsze sygnaly o padajacych wtryskach czyli sprezyna...

... ale generalnie sa to problemy ktore wszystkich dotycza, niezaleznie od skrzyni biegow...

Spalanie mniejsze, w miescie ok 8.7, poza miastem tez albo i wiecej, bo predkosc rzadko mi schodzi ponizej 170-180 (autostrady, zagranica).

Tiptronic bez zarzutow, ale nie podoba mi sie jak automat zmienia biegi. Brak mu plynnosci, jaka slyszalem w wielu innych samochodach.

Zalety, to jak sie ostatnio dowiedzialem... trudno zarznac te skrzynie. Podobno.

Skokami obrotow przy zmniejszaniu predkosci bym sie nie przejmowal. Na pewno w pewnym stopniu hamuje tez silnikiem. Zauwazylem tez, ze ten automat ma polbiegi. Szkoda, ze nie ma w tip tronicu 6 biegu.

Wady: Czasem nie raguje sterowanie z kierownicy. Pomaga ale to tez czasem przestawienie na automat i z powrotem na tip tronica.

Podsumowanie: koledzy z manualami, zalujcie i to bardzo. W jednej rece kawka, w drugiej kierownica i sie jedzie. Nie ma moze tego sportowego zaciecia, ale te z manualnymi tez nie maja (dziekuje europcar ze dal mi tyle razy wyprobowac mondeo w z manualna skrzynia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam porównanie.

I jedna uwaga koledzy. Nie wiem czemu oszczedzacie te auta tak. Nie sadze, zeby jazda z obrotami do 2500 obrotow przedluzyla zycie silnika. Oczywiscie nie mowie o ruszaniu, ale jak sie juz rozgrzeje, to dobrze jest go dobrze przepalic. To sa silniki common rail, wazne jest dobre paliwo, i odpowiednie traktowanie turbiny (czyli po sredniej predkosci 200kmh dac mu szance wychdlodzic turbine). Ten nagar w kolektorze jaki sie zbiera, to tez badz co badz efekt nienajlepiej spalonego paliwa.
orsh jest offline   Odpowiedź z Cytatem