View Single Post
Stary 14-06-2008, 11:40   #36
stanisz
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: FORD MONDEO MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: [MK3] TDCI 130KM automat - kto ma ? opisy samochodu-problemy

Cytat:
Napisał orsh
Tiptronic bez zarzutow, ale nie podoba mi sie jak automat zmienia biegi. Brak mu plynnosci, jaka slyszalem w wielu innych samochodach.
Trochę się zgadzam, ja też bym w wielu momentach inaczej przełożył bieg niż robi to automat.

Cytat:
Napisał orsh
Skokami obrotow przy zmniejszaniu predkosci bym sie nie przejmowal. Na pewno w pewnym stopniu hamuje tez silnikiem.
Wcześniej takiej reakcji nie było dlatego mnie to niepokoi. Kiedyś po zdjęciu nogi z gazu obroty ładnie spadały do ok. 800 i nic więcej się nie działo do póki nie dodałem gazu, a teraz jak pisałem wcześniej podskakuje na chwile na 1800.

Cytat:
Napisał orsh
Zauwazylem tez, ze ten automat ma polbiegi. Szkoda, ze nie ma w tip tronicu 6 biegu.
Tutaj też się zgadzam, czasami mam wrażenie że są półbiegi/międzybiegi, nie wiem jak to nazwać w każdym razie też zauważyłem że czasami więcej razy przekłada w górę niż skrzynia ma generalnie biegów.

Cytat:
Napisał orsh
I jedna uwaga koledzy. Nie wiem czemu oszczedzacie te auta tak. Nie sadze, zeby jazda z obrotami do 2500 obrotow przedluzyla zycie silnika. Oczywiscie nie mowie o ruszaniu, ale jak sie juz rozgrzeje, to dobrze jest go dobrze przepalic. To sa silniki common rail, wazne jest dobre paliwo, i odpowiednie traktowanie turbiny (czyli po sredniej predkosci 200kmh dac mu szance wychdlodzic turbine). Ten nagar w kolektorze jaki sie zbiera, to tez badz co badz efekt nienajlepiej spalonego paliwa.
Ja nie jeżdżę stylem emeryckim (do 2500 obr) żeby oszczędzić samochód tylko żeby oszczędzić paliwo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. którego cena już jest powalająca. Oczywiście kiedy jadę sam to mam często ochotę go porządnie pogonić i robię to bez skrupułów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.