Cytat:
|
Napisał wojmag1976
Odświerzam temat. Czy ktoś kupił niedawno nowgo mondka z tym silnikiem ? jak wrażenia z jazdy ?
|
Mam od wrzesnia 2007 MK4 Ghia hatch, przejechałem na razie 28 000km. Poprzednim MK3 z tym samym silnikiem 2.0 benzyna Ghia w 3.5 roku przejechałem 180 000km bez ZADNYCH problemów. Oleju nie brał, przyspieszał jak należy i był szybszy od obecnego Mk4 bo lżejszy :fcp25 . W MK4 układ kierowniczy jest trochę ospały (zwłaszcza przy wprowadzaniu do skrętu z jazdy na wprost) w porównaniu z poprzednikiem a że oba modele to 5 drzwiowe hatchbacki z tym samym benzynowym silnikiem więc porównanie jest miarodajne. W samym zakręcie kierowanie jest precyzyjne, przód nie wyjeżdża na zewnątrz nawet jak przeszarżujesz, ESP włącza sie niezmiernie rzadko. Zawieszenie super stabilne, w zakrety wchodzi pewnie - miło jak widzisz w tylnym lusterku Passaty kładące sie na bok i wynoszone siłą odśrodkową przy zbyt szybkim wejściu w łuk przy dużej (160-180) szybkości. Jedyne co przydałoby sie to 6 biegowa skrzynia bo na autobanie w Niemczech obroty mogłyby być niższe :fcp5